Big Tech

Chinese techbazen doneren miljarden: 'Wit voetje halen bij Peking'

19 juli 2021 om 11:01
Laatste update: 19 juli 2021 om 11:09

De bazen van grote Chinese techbedrijven hebben de laatste tijd miljarden gedoneerd aan goede doelen. Dat deden ze nu de Chinese autoriteiten steeds strenger optreden tegen de grote techconcerns.

De miljardairs zouden met de donaties in een goed daglicht willen komen te staan bij de overheid en het publiek, zeggen experts tegen Bloomberg.

Medeoprichter Lei Jun van smartphoneproducent Xiaomi heeft 2,2 miljard dollar aan aandelen van het bedrijf gedoneerd aan twee charitatieve instellingen, zo blijkt uit documenten van de beurs in Hongkong.

ByteDance en Tencent

Vorige maand gaven ook al de oprichters van maaltijdbezorgingsdienst Meituan en TikTok-moeder ByteDance flinke sommen geld weg aan goede doelen. Pony Ma, de topman van techgigant Tencent en de op één na rijkste man van China, zei in april 7,7 miljard dollar weg te geven om te helpen bij bijvoorbeeld armoedebestrijding op het Chinese platteland.

"Het is veel meer dan toeval dat de Chinese techmiljardairs zo'n sterke liefdadigheidsdrang beginnen te vertonen", aldus Brock Silvers, chief investment officer bij investeringsfonds Kaiyuan Capital in Hong Kong tegen Bloomberg. "Het lijkt vooral verband te houden met de recente strengere regelgeving vanuit Peking."

Jinping wil macht techreuzen inperken

De laatste tijd zijn de Chinese autoriteiten hard bezig met het aan banden leggen van de macht van de grote techconcerns. Daarbij legt Peking steeds meer beperkende maatregelen op, bijvoorbeeld rond financiële dienstverlening, cyberveiligheid en buitenlandse beursnoteringen.

De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd dat de economische ontwikkeling in zijn land ongelijk verloopt en dat gemeenschappelijke welvaart het uiteindelijke doel moet zijn voor China.

Het geheim van Xiaomi: