'iPhone 14 van volgend jaar krijgt nieuw ontwerp'
Nieuwe iPhones

'iPhone 14 van volgend jaar krijgt nieuw ontwerp'

09-09-2021 12:24 Laatste update: 14:48

brigh

De iPhone 13 is nog niet eens aangekondigd of er duiken al geruchten op over de iPhone 14 van 2022. Die iPhone zou een nieuw ontwerp krijgen, met onder andere de selfiecamera in een gaatje in het scherm.

Techjournalist Jon Prosser zegt beelden van het nieuwe ontwerp van de iPhone 14 Pro Max te hebben gezien. Die iPhone wordt pas in het najaar van 2022 verwacht. Prosser heeft op basis van de beelden renders laten maken van het nieuwe design van de iPhone, die wat lijkt op die van de iPhone 4 van tien jaar geleden.

De iPhone 14 volgens hem geen inkeping, de notch, bovenin het scherm, maar heeft een selfiecamera in een gaatje in het scherm, de zogeheten punchhole. Veel Android-telefoons hebben ook zo'n punchhole-camera.

De notch zat voor het eerst in de iPhone X in 2017 en bevat de selfiecamera en de Face ID-sensoren. De iPhone 13, die binnenkort op de markt komt, zou nog wel een notch hebben.

Face ID-sensoren in het scherm

Het verdwijnen van de notch roept de vraag op of Apple de Face ID- of Touch ID-scanner in het scherm zal verwerken. Meerdere Android-fabrikanten hebben al telefoons uitgebracht waarbij de vingerafdrukscanner in het scherm is verwerkt. Ook verschenen recent de eerste smartphones met de frontcamera onder het scherm geïntegreerd.  

De analist Ross Young zegt dat het nog onzeker is of Apple de Face ID-sensoren onder het scherm van de iPhone 14 plaatst. Die verandering is volgens hem "nog niet definitief": Apple zou nog aan de technologie werken. Het integreren van de Face ID-sensoren in het scherm is volgens hem makkelijker dan de volledige selfiecamera onder het scherm te plaatsen.

Titanium en Lightning-poort

De renders van Prosser duiden ook op een camera aan de achterkant zonder lenzen die uitsteken, zoals in de huidige iPhones. Ook zouden de volumeknoppen lijken op die in de iPhone 4.

De iPhone van volgend jaar zou de Lightning-poort behouden en de behuizing zou gemaakt zijn van titanium plaats van roestvrij staal.  

Apple-event komende dinsdag

Apple houdt volgende week dinsdag (14 september) het virtuele event waarop de nieuwe iPhone 13's naar verwachting worden gepresenteerd. 

De nieuwe iPhones zouden qua schermformaten gelijk blijven aan die van de iPhone 12. De nieuwe iPhone 13's zouden onder meer snellere 120 Hz-schermen, betere camera's en krachtigere chips hebben. Mogelijk presenteert Apple ook de nieuwe AirPods en de nieuwe Apple Watch Series 7

Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer over het Apple-event.

Verwacht op het Apple-event: iPhone 13