Sociale media

TikTok gaat meer inzetten op livestreams

28 juli 2021 om 06:43
Laatste update: 28 juli 2021 om 06:43

TikTok hoopt dat gebruikers dankzij een reeks nieuwe functies vaker livestreams gaan uitzenden via de app.

TikTok wil met de nieuwe livefuncties meer populaire gebruikers ertoe aanzetten om live-uitzendingen te starten. Zo komt er de mogelijkheid om livestreams met twee gebruikers tegelijk uit te zenden. Zij zien elkaar dan naast elkaar. TikTok noemt deze functie Live Together. 

Ook is het mogelijk om een TikTok-livestream op mobiele apps picture-in-picture te bekijken. Daardoor kan je de livestream blijven kijken terwijl je tegelijk een andere app gebruikt. 

Melding ontvangen als het begint

Gebruikers krijgen ook meer opties om livestreams in te plannen. Hun volgers kunnen zich dan voor het 'live event' registeren en meldingen ontvangen zodra het begint. Creators kunnen ook stickers gebruiken met een teller die aftelt tot de start van de livestream. 

Ook het beheren van reacties tijdens de streams wordt verbeterd. Zo kunnen creators ook moderators aanwijzen die ongepaste reacties kunnen verwijderen of mensen die zich misdragen kunnen blokkeren.

TikTok wil de livestreams beter vindbaar maken in de app via een speciale Live-knop in de feeds van gebruikers.

Concurrentiestrijd

TikTok is met de livestreamfunctie bezig aan een inhaalslag. Concurrerende platforms zoals YouTube, Facebook en Instagram hebben dit soort mogelijkheden rond livestreams al langer. De livestreams kunnen ertoe bijdragen dat gebruikers nog langer in de app blijven. Om dezelfde reden maakt TikTok sinds kort ook langere video's mogelijk

Het gebruik van TikTok is afgelopen jaar fors toegenomen. Onlangs bleek uit nieuwe cijfers dat Amerikanen en Britten inmiddels gemiddeld meer tijd per maand doorbrengen op TikTok dan op YouTube. De videodienst van Google rolt sinds kort de TikTok-achtige YouTube Shorts uit.