© Blue Origin

jeff bezos zware industrie naar de ruimte verplaatsen blue origin amazon
'Planeet is fragiel'

Bezos: 'Zware industrie naar de ruimte verplaatsen'

22 juli om 11:02
Laatste update: 22 juli om 11:06

Amazon-oprichter Jeff Bezos zegt dat zijn korte vlucht naar de ruimte zijn blik op de aarde heeft veranderd. Bezos zegt zich meer te willen inzetten voor het klimaat, en ziet een oplossing in fabrieken in de ruimte.

"Als je kijkt naar de planeet, zijn er geen grenzen", zei 's werelds rijkste man na zijn korte ruimtevlucht tegen NBC News. "Het is één planeet en we delen die en hij is fragiel." Bezos maakte dinsdag een toeristische ruimtevlucht van ruim 10 minuten, waarbij hij zo'n 4 minuten gewichtloos was. Aan boord waren ook zijn broer Mark, 82-jarige ruimtevaartpionier Wally Funk en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen.

"We moeten alle zware industrie pakken, alle vervuilende industrie, en die naar de ruimte verplaatsen, zodat we de aarde kunnen behouden als de juweel die het is", zei Bezos na zijn vlucht.

"Het zal decennia duren om dat te bereiken, maar je moet beginnen. Grote dingen beginnen met kleine stappen", aldus de voormalig Amazon-topman. "We wonen op deze prachtige planeet. Je kan je niet voorstellen hoe dun de atmosfeer is als je die vanuit de ruimte ziet."

Twijfelachtig plan

Veel astronauten hebben al gezegd dat een blik op de aarde in de leegte van de ruimte hun perspectief heeft veranderd. Veel astronauten hebben zich na hun ruimtevlucht ingezet voor het verbeteren van het klimaat.

Het voorstel om alle zware industrie naar de ruimte te verplaatsen is echter nieuw, en de praktische en economische haalbaarheid is twijfelachtig.

Ruimteafval

Er bestaan ook nu al jaren zorgen om rommel in de ruimte. Al in 2012 sprak de VS zorgen uit over de hoeveelheid rommel in de ruimte. Delen van raketten en ruimteschepen, oude satellieten en ander puin neemt toe en draait in een baan om de aarde. De zwaartekracht zorgt ervoor dat zulk afval in een baan rond de aarde blijft hangen, of dat nou vlak boven de atmosfeer is of veel verder weg.

Ruimtetoerisme komt op gang: