Nieuwe smartphones

Samsung onthult nieuwe vouwtelefoons: Fold3 en Flip3

samsung galaxy z fold 3 flip nederland kopen
11 augustus om 14:00
Laatste update: 8 oktober om 13:43

Samsung heeft de nieuwe opvouwbare smartphones Galaxy Z Fold3 en Galaxy Z Flip3 onthuld. De fabrikant hoopt dat telefoons met opvouwbare schermen 'mainstream' worden.

De Fold3 en Flip3 vormen de derde generatie Samsung-telefoons met vouwbare schermen. “Opvouwbare smartphones staan op het punt om de nieuwe standaard voor mobiele apparaten te worden, de productcategorie kan mainstream worden”, zegt Samsung-topman Bryan Choi.

Samsung wijst op schattingen dat er dit jaar 6,5 miljoen opvouwbare smartphones wereldwijd worden verkocht, vergeleken met 2,2 miljoen vorig jaar. "Samsung wil de belangrijkste aanbieder zijn", zegt Choi. Samsungs grote concurrent Xiaomi verkoopt zijn vouwtelefoon Mi Mix Fold alleen nog in China. Veel andere concurrenten hebben nog geen vouwtelefoons uitgebracht. 

Tegen een stootje

Bij de presentatie van de nieuwe vouwtelefoons legt Samsung veel nadruk op het feit dat de nieuwe vouwtelefoons tegen een stootje en tegen water kunnen. "Zodat onze klanten de apparaten elke dag met een gerust hart kunnen gebruiken, hebben we waterdichtheid en verhoogde duurzaamheid toegevoegd", aldus Choi,

Samsung gebruikt een verbeterde aluminium behuizing die sterker moet zijn dan bij de vorige vouwtelefoons. Ook kan het glas op het scherm beter tegen krassen en vallen. Mede door een beschermlaag van PET moet het hoofdscherm "80 procent duurzamer dan voorgaande modellen" zijn.

Waterdicht

De Fold3 en Flip3 zijn ook de eerste opvouwbare smartphones die waterdicht zijn met de certificering IPX8. Dat betekent dat ze een half uur op 1,5 meter diepte overleven. Maar het is af te raden de telefoons in de zee of het zwembad te gebruiken.

Beide toestellen zijn niet stofbestendig. Volgens Samsung zijn de Fold3 en Flip3 'probleemloos 200.000 keer open en dicht zijn te vouwen'. 

Samsung Galaxy Z Fold3

Galaxy Z Fold3

De Fold3 is het grote toestel met een 7,6 inch vouwbaar scherm met 120 Hz-verversing en een 6,2 inch tweede scherm. Beide toestellen werken met de Qualcomm 888-chip.

Het hoofdscherm van de Fold3 is ook te bedienen met nieuwe S Pen-styluspennen. De los verkrijgbare S Pen Fold Edition en S Pen Pro hebben een punt die zich terugtrekt als je teveel druk op het scherm zet, zodat je het scherm niet beschadigt. 

Bij de Fold3 zit de selfiecamera (10 megapixel) onder het scherm verwerkt. Achterop heeft het toestel een 12 mp ultragroothoeklens en een 12 megapixel groothoekcamera. De vingerafdrukscanner zit in een knopje aan de zijkant. Het toestel heeft 12 GB werkgeheugen, 256 of 512 GB opslagruimte en de accucapaciteit is 4400 mAH.

De Z Fold 3 komt beschikbaar in zwart, groen en zilver. De adviesprijs is 1799 euro, wat het een van de duurste smartphones van dit moment maakt. De prijs is wel 200 euro lager dan de introductieprijs van de voorganger Galaxy Z Fold2 van vorig jaar.

Samsung Galaxy Z Flip3

Z Flip3

De kleinere en goedkopere Flip3 heeft uitgevouwen ook een 6,7 inch-scherm met 120 Hz. Het schermpje aan de voorkant als het toestel is dichtgevouwen is nu 1,9 inch groot. Dat schermpje is te gebruiken voor het bekijken van notificaties en berichten zonder het toestel te hoeven open te klappen.

Ook voor een snelle foto of video hoef je het apparaat niet te openen. Het toestel heeft voorop twee camera's: groothoek en ultragroothoek. De camera aan de binnenkant zit niet onder het scherm verwerkt zoals bij de Fold3.

De Flip3 heeft 8GB werkgeheugen en 128 of 256 GB opslag, en een 3330 mAh-accu.

De Flip3 verschijnt in zwart, creme, groen en zilver, en kost 1049 euro. Dat is flink lager dan de adviesprijs van de vorige Flip-telefoon waar Samsung bij de introductie 1499 euro voor vroeg. 

De Fold3 werkt ook met een S Pen

Software-verbeteringen

De software van de vouwtelefoons heeft allerlei verbeteringen gekregen. Met de Flex-modus kan je als de Fold3 is half is uitgevouwen op de twee schermdelen iets anders doen, zoals videobellen op het bovenste deel en aantekeningen maken op het onderste gedeelte.

Software-aanpassingen moeten multitasken ook makkelijker maken en je kunt favoriete apps zo instellen dat je ze later op dezelfde manier naast elkaar kan openen. Ook is er een nieuwe taskbar om snel tussen apps te schakelen zonder dat je naar het startscherm terug hoeft.

Tientallen populaire apps hebben volgens Samsung aanpassingen gemaakt om ze beter te laten werken op de vouwbare smartphones. Onder meer Google en Microsoft hebben apps geoptimaliseerd voor de 'foldables', zoals Microsoft Teams, YouTube en Outlook.

De nieuwe vouwtelefoons komen op 27 augustus uit, maar zijn vanaf vandaag al te pre-orderen. Samsung kondigde vandaag ook de nieuwe Galaxy Watch4 en oordoppen Galaxy Buds2 aan.