Facebook test VR-app voor werken op afstand
Vergaderen in VR

Facebook test VR-app voor werken op afstand

19-08-2021 12:55 Laatste update: 16:26

Facebook test een nieuwe virtualreality-app waarmee collega's op afstand kunnen vergaderen. Dit werkt met de Oculus VR-brillen. Gebruikers zien dan avatars van zichzelf en hun collega's in een virtuele vergaderruimte.

De test van de Horizon Workrooms-app van Facebook volgt op een moment dat steeds meer organisaties hun medewerkers langere tijd thuis laten werken vanwege de coronapandemie. 

De Workrooms-app maakt het mogelijk om tot 16 mensen samen te laten zijn in virtual reality. Nog eens 34 mensen kunnen meedoen via videobellen, zonder VR-headset. De app werkt op de Oculus Quest 2-headset, die rond 300 dollar kost.

'Zuckerbergs mond bewoog niet'

Met de app kunnen gebruikers onder meer hun computerscherm delen op een virtuele tafel. Ook kunnen ze documenten en whiteboards gebruiken. Doordat de Oculus VR-brillen de handen van gebruikers volgen en camera's aan de voorkant hebben, kunnen gebruikers in virtual reality hun eigen toetsenbord zien, zodat ze kunnen typen tijdens een vergadering, bijvoorbeeld voor het maken van aantekeningen.

Volgens The Verge, dat van Facebook-ceo Mark Zuckerberg al een demo kreeg, werkt de testversie nog niet vlekkeloos. "Het geluid viel meermaals weg of klonk vervormd, en de handtracking werkte lang niet perfect. Op een gegeven moment moest Zuckerberg de vergadering verlaten omdat de mond van zijn avatar niet meer bewoog als hij aan het woord was."  

Facebook-topman Andrew Bosworth zegt dat het bedrijf de VR-app zelf al gebruikt voor vergaderingen. De gesprekken en andere materialen in Workrooms gebruikt Facebook niet voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties op het sociale netwerk.  

AR en VR

Facebook heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Bij AR wordt de echte wereld met de virtuele wereld vermengd.

Het bedrijf verkoopt onder meer de Oculus VR-headsets. Ook werkt het bedrijf aan AR-brillen.

Metaverse

Facebook ziet de Horizon Workrooms-app als een vroege stap in de richting van het bouwen van de "metaverse", die topman Mark Zuckerberg onlangs aanprees. Metaverse is een gedeelde virtuele ruimte waarin de realiteit wordt gecombineerd met de virtuele wereld. Volgens Zuckerberg is dit Meta-universum de opvolger van mobiel internet.

Facebook staakte onlangs de verkoop van zijn Oculus Quest 2 VR-brillen en riep 4 miljoen al verkochte apparaten terug vanwege klachten over huidirritaties.  

Kijk ook: