Tesla komt met robot die 'saaie' taken van je kan overnemen
Robots

Tesla komt met robot die 'saaie' taken van je kan overnemen

20-08-2021 07:15 Laatste update: 10:36

Automaker Tesla ontwikkelt een robot die allerlei taken en klusjes van mensen zou kunnen overnemen. Een eerste prototype van de Tesla Bot wordt volgend jaar verwacht.

Geen zin om de boodschappen te doen? Stuur je robot naar de supermarkt. Dat is de toekomst die Tesla voor zich ziet. De autofabrikant werkt aan een mensachtige robot, een zogenoemde humanoid, die allerlei taken van mensen moet kunnen overnemen, zoals het vastdraaien van schroeven of het ophalen van spullen. De robot reageert op spraakcommando's.

De Tesla Bot werd afgelopen nacht aangekondigd tijdens een Tesla-presentatie. De humanoid moet volgens Tesla een 'vriendelijke' robot worden, 'gemaakt door mensen, voor mensen'. "De robot moet een einde maken aan gevaarlijke, repetitieve en saaie taken". Tesla-ceo Elon Musk zei dat mensen in de toekomst steeds minder 'fysiek werk' hoeven te doen door de komst van robots.

Loopt met 8 km/u 

De robot is 1,73 meter lang, weegt 57 kilo en loopt met een snelheid van 8 km/u. Hij kan voorwerpen van 20 kilo optillen. Het gezicht krijgt een scherm voor het tonen van informatie. Aan boord zit veel technologie die Tesla al gebruikt in zijn auto's, zoals chips, sensoren en camera's.

Er werden afbeeldingen van het ontwerp van de robot getoond, maar er is nog geen werkend apparaat. Wat de robot ongeveer moet gaan kosten, is niet bekend.

Kunstmatige intelligentie

De ervaring die Tesla heeft opgedaan rond kunstmatige intelligentie bij het ontwikkelen van zijn zelfrijdende auto's, gebruikt het bedrijf ook in de robot. De Tesla Bot moet zelfstandig door de wereld navigeren, net zoals een Tesla met Autopilot.

Een werkend prototype verwacht Elon Musk volgend jaar. De Tesla-baas staat erom bekend dat zijn planning vaak te optimistisch is. Onlangs moest Tesla de introductie van zijn elektrische vrachtwagen Semi en de pickuptruck Cybertruck nog uitstellen.

Uit het archief: Bright interviewt robot Sophia

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s