© Tesla

tesla semi vrachtwagen elektrische pick up truck cybertruck
Na jaren vertraging

Weer uitgesteld: Tesla-vrachtwagen pas in 2022 op de markt

27 juli 2021 om 11:46
Laatste update: 27 juli 2021 om 13:22

Na meerdere jaren vertraging heeft Tesla de release van zijn elektrische Semi-vrachtwagen opnieuw uitgesteld. De elektrische truck gaat nu pas in 2022 de weg op.

Tesla kondigde de Semi in 2017 aan en zei toen dat de elektrische vrachtwagen in 2019 op de markt zou komen. De introductie is nu uitgesteld tot 2022, heeft het bedrijf gezegd rond de presentatie van nieuwe kwartaalcijfers

Tesla verwachtte eerder dat de elektrische truck dit jaar in productie zou gaan. Onlangs kwam naar buiten dat de productielijn van de aandrijfas en de algemene assemblagelijn vrijwel gereed voor de productie zouden zijn. 

Maar de introductie van de Semi loopt volgens Tesla vertraging op door de 'beperkte beschikbaarheid' van de benodigde batterijcellen. Ook zijn er 'uitdagingen in de toeleveringsketen', wat verwijst naar het  wereldwijde chiptekort. Tesla-baas Elon Musk noemde het tekort aan chips onlangs al de 'grootste uitdaging' voor het bedrijf. 

800 km bereik

De goedkoopste versie van de Tesla Semi kost 130.000 euro. Dat model heeft een bereik van 475 kilometer. De duurste versie kost 170.000 euro en heeft een actieradius van 800 kilometer. 

De Tesla Semi heeft vier onafhankelijke elektrische motoren op de achterassen. De vrachtwagen gaat van 1 naar 100 kilometer per uur in ongeveer 25 seconden, zelfs met 36.000 kilo vracht in de bak. 

Onder andere Pepsi gaat de Tesla Semi-trucks gebruiken in de VS. De elektrische truck is sinds 2019 al in Nederland te reserveren

Tesla Cybertruck

Tesla heeft nog niet gezegd wanneer de elektrische pick-uptruck Cybertruck precies in productie wordt genomen. De productie van de Model Y in zijn fabriek in Austin in Texas krijgt eerst voorrang. Pas als de Model Y-productie daar op gang is gekomen volgt de nieuwe Cybertruck. Daarmee is het mogelijk dat de pick-uptruck ook pas in 2022 op de markt komt. 

Tesla onthulde de Cybertruck in november 2019. Het bedrijf meldde tot nu toe dat de eerste exemplaren 'eind 2021' van de band zouden rollen.

Is deze Mercedes een rivaal voor Tesla Model Y?