© Gemeente Zeewolde

datacenter zeewolde commissie milieu effecten vergunning nog niet geven
Mega-datacenter

Milieu-commissie: Wacht nog met vergunning datacenter Zeewolde

24 augustus 2021 om 13:55
Laatste update: 24 augustus 2021 om 14:00

De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft de milieu-effecten bekeken van het mega-datacenter dat in Zeewolde gepland is. De commissie adviseert de gemeente en de provincie Flevoland om te wachten met de vergunningen tot de volledige milieu-gevolgen duidelijk zijn.

Het gaat om de bouw van een datacenter op een oppervlak van 166 hectare in de polder bij Zeewolde, met daarnaast nog eens 35 hectare voor andere bedrijven. Het bedrijf Polder Networks B.V. wil het enorme datacenter aanleggen, en moest daarvoor de milieu-effecten van het nieuwe bedrijventerrein in kaart brengen. Die gegevens zijn beoordeeld door de voor de commissie, die de verantwoording nog niet voldoende vindt.

De commissie wilde in april ook al een aanvulling op het milieueffectrapport. Nu oordeelt de commissie dat die extra informatie op vrijwel alle vlakken voldoende is, behalve als het gaat om de gevolgen van de hoeveelheid bouwverkeer die komt kijken bij de aanleg van het datacenter, verkeer dat volgens de MER 'aanmerkelijk' is.

'Vergunning nog niet geven'

Het is niet duidelijk wat die extra vervoersbewegingen voor effect hebben op het Natura 2000-gebied Veluwe. De MER "acht deze informatie essentieel voor het volwaardig meewegen van het milieubelang bij de besluit- vorming over de komst van het datacenter". Tot die gevolgen duidelijk zijn, adviseert de MER de gemeente en de provincie nog geen vergunningen te geven.

Vorig jaar bleek al dat het energieverbruik van de grote datacenter enorm wordt: 2 keer zo veel als het verbruik van de stad Amsterdam, berekende het NRC toen. Polder Networks wil een deel van die energie zelf opwekken, maar is daar volgens de commissie niet voortvarend genoeg in.

Meer zonnepanelen mogelijk

In potentie kan met zonnepanelen rondom op en om het datacenter 70.000 MWh worden opgewerkt, vergelijkbaar met het verbruik van 20.000 huishoudens. Deze hoeveelheid energie vormt alsnog maar 5 procent van het totale verbruik van het datacenter. Polder Networks noemt deze hoeveelheid 'beperkt', de commissie vindt dat een subjectieve term en wijst de verbruikshoeveelheid die kan worden opgewekt.

De commissie beveelt gemeente en provincie ook aan om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het datacenter voor de foerageergebieden voor vogelsoorten. Ook moet worden gekeken naar de effecten van hoogspanningsmasten rond het nieuwe bedrijventerrein met datacenter.

Eigenaar onbekend?

Polder Networks B.V. is een verder onbekend bedrijf. Vermoed wordt dat één van de grote Amerikaanse techbedrijven achter de B.V. zit. Omroep Flevoland meldde eerder dit jaar Facebook te verdenken als eigenaar van Polder Networks.

Mede het ontwerp van het datacenter wijst op Facebook, volgens de omroep. Datacenters die Facebook al in de VS heeft gebouwd, lijken sterk op de bouwplannen voor het center in Zeewolde. Facebook wilde destijds bevestigen noch ontkennen of het eigenaar van Polder Networks is.