Niet voor smartphones

'Huawei heeft toestemming VS voor aankoop chips'

huawei koopt chips amerika verenigde staten
25 augustus 2021 om 17:30
Laatste update: 25 augustus 2021 om 17:35

De Chinese telecomgigant Huawei mag honderden miljoenen dollars aan Amerikaanse chips inkopen van de Amerikaanse regering, zeggen bronnen van persbureau Reuters.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zette Huawei twee jaar geleden op een zwarte lijst, waardoor het geen zaken meer kon doen met bedrijven uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering maakte zich zorgen dat Huawei misbruik zou maken van zijn apparatuur om te spioneren voor de Chinese overheid.

Die zwarte lijst werd tot nu toe gehandhaafd, maar ambtenaren zouden een aantal licentieaanvragen voor de verkoop van chips aan Huawei hebben goedgekeurd, aldus Reuters.

De chips zijn bestemd voor verschillende auto-onderdelen, zoals videoschermen. Huawei is van oudsher bekend om zijn smartphones, maar zet de afgelopen tijd in op andere technologieen.

Zo zouden de Verenigde Staten zich minder zorgen maken om de auto-onderdelen, omdat die minder complexe chips vereisen en dus minder snel misbruikt kunnen worden. Huawei kan nog steeds geen volwaardige Amerikaanse 5G-chips inkopen.

Aandeel smartphonemarkt Huawei ingezakt

De belangrijkste telefoonmerken van Huawei, de P en Mate, zouden sinds begin dit jaar in de verkoop staan. Dochterbedrijf Honor werd al in november 2020 verkocht. 

De telefoonmarkt vereist handel met bedrijven als Google, dat het Android-besturingssysteem voor smartphones maakt, en veel Amerikaanse chipmakers. Hoewel Huawei intern mogelijk nog poogt een eigen chip te ontwikkelen, lijkt het bedrijf zijn ambities op de luxe smartphonemarkt te laten varen. 

Wel bracht het bedrijf in juni zijn eigen besturingssysteem op de markt, Harmony OS. Te laat: het marktaandeel van Huawei stortte sinds de Amerikaanse blokkade in, en hangt nu rond de 4 procent.

De nieuwe Huawei Mate 30's zijn top, maar koop ze niet