Smart home

Philips komt met nóg een lampenmerk naast Hue en WiZ: Philips Smart LED

© Signify

signify philips hue smart home slimme lampen verlichting nieuw merk
3 september om 10:48
Laatste update: 3 september om 12:41

Philips Hue-maker Signify had al een tweede merk voor slimme lampen, WiZ. Daar komt nu een derde merk bij: Philips Smart LED.

De hoeveelheid merknamen van Philips Lighting is inmiddels wat verwarrend. De voormalige tak van Philips staat sinds 2016 namelijk op zichzelf, en heet inmiddels Signify. Het grootste merk van Signify is Philips Hue, bekend van de slimme lampen. Maar het bedrijf verkoopt ook de wat goedkopere lijn slimme verlichting van het merk WiZ. Nu komt daar een derde merk bij: Philips Smart LED.

De WiZ Hero tafellamp.

Vertrouwde naam voor de massa

Met dat nieuwe merk wil Signify ook de massa aan slimme verlichting krijgen. In Nederland waren er eerder dit jaar zo'n 1,4 miljoen huishoudens met slimme verlichting: er is dus nog een enorme markt.

Daarom is gekozen voor de bekende merknaam van Philips, en worden de lampen verkocht via onder meer bouwmarkten en supermarkten: plekken waar mensen van oudsher gloeilampen kochten.

Wifi

De Philips Smart LED-lampen werken met het platform van WiZ, en dus niet met het systeem van Hue. Waar Hue de draadloze standaard Zigbee gebruikt, werken de nieuwe Philips Smart LED-lampen via wifi. Het platform van WiZ heeft een eigen app, werkt met Google Assistent en Siri Shortcuts en is van afstand regelbaar.

De prijzen van de Smart LED-lampen liggen rond hetzelfde niveau als de WiZ-lampen. De reguliere dimbare lichtpeer met E27-fitting, warmwit licht en een lichtopbrengst gelijk aan een 60W-gloeilamp kost 9,99 euro. De kleinere kaarsversie met E14-fitting kost 10,99 euro.

De WiZ SuperSlim plafondlamp.

Nieuwe lampen in de WiZ-lijn

Er zijn ook kleurenversies in de nieuwe Philips Smart LED-lijn, verkrijgbaar vanaf 17,99 euro. De zogenoemde filament-lampen, met het uiterlijk van een lamp met gloeidraad, zijn er vanaf 14,99 euro. De nieuwe lijn heeft heldere en matte versies en peren in verschillende formaten voor alle gangbare fittingen: E27, E14 en GU10-spot.

Signify breidt ook de WiZ-lijn uit, met naast lichtpeertjes nu ook eigen plafondlampen en tafellampen. Zo is er de WiZ Hero-tafellamp van 49,99 euro, de draagbare tafellamp Squire van 54,99 euro en de draaibare plafondlamp SuperSlim van 26,99 euro.

Verder komt WiZ met een eigen slimme stekker met vermogensmeter. Die stekker kost 19,99 euro en is vanaf 1 oktober verkrijgbaar.

De WiZ SmartPlug.

De nieuwe WiZ-lampen zijn vanaf 1 september verkrijgbaar en ook de Philips Smart LED-lampen moeten vanaf deze maand in de winkel liggen.

Getest: Philips Hue-lampen bedienen met oude lichtschakelaars