Elektrische auto's

Renault en Nissan investeren 23 miljard in elektrische auto's

Renault en Nissan investeren 23 miljard in elektrische auto's
27 januari om 12:40
Laatste update: 27 januari om 13:34

Renault, Nissan en Mitsubishi gaan in de komende vijf jaar samen 23 miljard euro investeren in elektrische auto's. De alliantie wil veel nieuwe elektrische modellen op de markt brengen.

"Dit zijn enorme investeringen die geen van de drie bedrijven alleen kunnen doen", zegt Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard in een verklaring. De totale investeringen zullen worden besteed aan gedeelde productieplatforms, batterijen en besturingssystemen.

Het samenwerkingsverband van de drie automerken hoopt de concurrentiekracht te versterken. De alliantie dreigde eerder nog uit elkaar te vallen door de val van topman Carlos Ghosn.

Betere batterijen

Nissan zal de ontwikkeling van de zogeheten solid-state batterijtechnologie leiden. De technologie moet de accu's van auto's energiezuiniger en veiliger maken.

Renault richt zich onder meer op software. De drie merken willen ook een ​​vijfde productieplatform opzetten voor de bouw van elektrische voertuigen. Tegen 2030 moet dat 35 nieuwe elektrische modellen opleveren.

Opvolger Nissan Micra

Ook zal de opvolger van Nissans Micra hatchback een elektrisch model zijn die in Renault ElectriCity, het Europese productiecentrum voor elektrische voertuigen in Noord-Frankrijk, zal worden geproduceerd.

Mitsubishi versterkt zijn aanwezigheid in Europa met twee nieuwe modellen, die zijn gebaseerd op de bestverkopende modellen van Renault, waaronder een nieuwe Mitsubishi ASX in 2023. 

Concurrentiestrijd

Sinds de introductie van de Nissan Leaf en de Renault Zoe is de concurrentie op het gebied van elektrische auto's enorm toegenomen, onder aanvoering van Tesla, Volkswagen en de Zuid-Koreaanse merken Hyundai en KIA.

Door de fusie van Fiat Chrysler en PSA Group, die vorig jaar onder de naam Stellantis samensmolten, neemt de concurrentie nog verder toe.

Elektrische auto kopen? Let hier op: