CoronaCheck-app: 10 miljoen downloads, maar er zijn nog wat kuren

De Coronacheck-app

Coronacheck-app

CoronaCheck-app: 10 miljoen downloads, maar er zijn nog wat kuren

15-09-2021 09:01 Laatste update: 09:07

De app CoronaCheck is tot nu toe 10 miljoen keer gedownload en is gebruikt om 28 miljoen QR-codes aan te maken. Dat heeft het kabinet gemeld. Nog niet alle technische problemen rond de app zijn verholpen.

De CoronaCheck-app is belangrijk voor de versoepelingen die dinsdagavond werden aangekondigd. Met de app kun je aantonen dat je gevaccineerd bent, hersteld bent van een eerdere besmetting of recent bent getest. 

De app is te gebruiken als coronatoegangsbewijs, die vanaf 25 september verplicht wordt in grotere delen van de samenleving. Dat betekent dat je in de horeca een groen vinkje moet kunnen laten zien als je iets wilt bestellen. Het is ook mogelijk een papieren bewijs uit te printen.

De app kampte sinds de introductie met verschillende technische problemen. Soms raakten de systemen overbelast doordat te veel mensen tegelijk een QR-code probeerden aan te maken. Ook na de persconferentie van het kabinet dinsdagavond was de app overbelast

Problemen met registraties

Door meerdere fouten rond de GGD-registraties kregen sommige mensen geen groen vinkje in de app. De afgelopen weken zijn een aantal van die problemen opgelost, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen van wie de persoonsgegevens bij de GGD of het RIVM niet precies overeenkwamen met die in de Basisregistratie Persoonsgegevens, bijvoorbeeld door een 'onbekende geboortedatum' of als tekens in de naam, zoals ë en é, niet overeenkwamen. Ook is het probleem opgelost waarbij twee prikken op dezelfde datum geregistreerd stonden.

"Toch kan het nog voorkomen dat mensen hun QR-code niet direct in de app kunnen maken", aldus de minister. "Er zijn gevallen waarbij de GGD-gegevens goed geregistreerd staan, maar deze niet goed worden aangeleverd aan CoronaCheck door technische fouten. Momenteel wordt er door de GGD hard gewerkt aan een duurzame oplossing." 

Ook wordt nog gewerkt aan een oplossing voor mensen die hun eerste prik niet bij de GGD hebben gekregen maar de tweede wel. Mensen die hun eerste prik in een ander EU-land kregen kunnen binnenkort via een 'Data Mutatie Helpdesk' van de GGD een coronabewijs aanvragen.

Scanner-app

Voor horecabedrijven en organisatoren van evenementen is er de app CoronaCheck Scanner, waarmee de QR-codes uit CoronaCheck zijn te scannen. Die scan-app is tot nu toe 844.000 keer gedownload.

Coronamelder

Daarnaast is er ook nog de app CoronaMelder, die gebruikers kan waarschuwen als ze in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die positief is getest op corona. Die app is 5,3 miljoen keer gedownload en wordt door zo'n 2,5 miljoen mensen echt gebruikt.

Bijna 200.000 keer werd via de app melding gemaakt van een besmetting, waarna meer dan 200.000 mensen zich vanwege een dergelijke melding lieten testen. 15.767 van hen bleken daadwerkelijk besmet.

Desondanks vindt het kabinet dat de app een goede aanvulling is op het bron- en contactonderzoek. Het kabinet wil de app daarom in ieder geval tot januari in de lucht houden. De CoronaMelder-app heeft tot nu toe 23 miljoen euro gekost.  

Zo werken mRNA-vaccins: