Android nu te bedienen met oogbewegingen en gezichtsuitdrukkingen
Nieuwe Android-functies

Android nu te bedienen met oogbewegingen en gezichtsuitdrukkingen

23-09-2021 17:03 Laatste update: 17:21

Google is gestart met de uitrol van een nieuwe functie waarmee Android-toestellen zijn te bedienen met behulp van gezichtsuitdrukkingen en oogbewegingen.

Google heeft de uitrol van een reeks nieuwe functies voor Android aangekondigd. Eén daarvan is een extra manier om een telefoon of tablet te bedienen: via herkenning van oogbewegingen en allerlei gezichtsuitdrukkingen, zoals lachen of het openen van de mond. Dat is volgens Google een alternatief voor mensen die geen touchscreen, muis, toetsenbord, of spraakherkenning kunnen gebruiken, zoals mensen met spraakstoornissen en motorische stoornissen.

De feature genaamd Camera Switches gebruikt de frontcamera in een telefoon of tablet. Gebruikers kunnen één beweging kiezen om te bewegen over het scherm en een andere beweging om iets te selecteren. Camera Switches is een onderdeel van de Android Toegankelijkheidstools.

Een andere nieuwe Android-app van Google, Project Activate, laat gebruikers communiceren met behulp van gezichtsuitdrukkingen. Met een bepaalde expressie kunnen ze bijvoorbeeld een ingesteld bericht versturen of een geluid, zoals een lach, laten horen. De Lookout-app, die blinden en mensen met een visuele beperking helpt om taken sneller uit te voeren, is ook verbeterd, met onder andere herkenning van handgeschreven teksten. 

Zinnen afmaken

De toetsenbord-app Gboard wordt ook uitgebreid, met onder meer Emoji Kitchen, met ruim 1500 stickers, en combinaties van emoji. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan Gboard volgens Google zinnen sneller afmaken met de functie Smart Compose. 

Een nieuw onderdeel van Google Foto's is de 'Vergrendelde map', die met een wachtwoord is te beveiligen. De foto's en filmpjes in die map worden niet weergegeven bij het bladeren door Google Foto's of andere apps. 

Opletten tijdens het wandelen

De functie 'Let op' (Heads Up) is een nieuwe instelling in de Digital Wellbeing-app. Gebruikers kunnen hiermee reminders krijgen om omhoog te kijken en te blijven opletten als ze wandelend hun telefoon gebruiken, zodat gevaarlijke situaties of ongelukken worden voorkomen. Heads Up was al beschikbaar op de Pixel-telefoons van Google zelf, maar komt nu ook naar andere Android-toestellen.

De nieuwe functies zitten in de huidige Android-versies. De update naar de volgende Android-versie, Android 12, wordt begin oktober verwacht.

Getest: de nieuwe Samsung-smartwatch