Activision Blizzard nu ook onderzocht door beurswaakhond SEC na misbruikclaims
Maker Call of Duty en World of Warcraft

Activision Blizzard nu ook onderzocht door beurswaakhond SEC na misbruikclaims

21-09-2021 10:32 Laatste update: 12:06

De Amerikaanse beurswaakhond SEC is een onderzoek gestart naar Activision Blizzard, nadat de grote game-uitgever werd aangeklaagd wegens discriminatie van vrouwen en seksueel wangedrag.

Beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Activision Blizzard gedagvaard, meldt The Wall Street Journal. Ook enkele hooggeplaatste medewerkers zijn gedagvaard, waaronder CEO Bobby Kotick, die al sinds begin jaren 90 aan het roer staat van Activision.

De SEC wil weten hoe Activision Blizzard met de aantijgingen van seksueel wangedrag en discriminatie is omgegaan, zeggen ingewijden die het onderzoek hebben ingezien. De waakhond wil inzicht in directievergaderingen, personeelsprofielen en ontslagregelingen van zes voormalig werknemers. Ook wil de toezichthouder alle communicatie tussen CEO Kotick en andere hoge werknemers over de klachten rond seksueel wangedrag en discriminatie.

Zijn investeerders tijdig ingelicht?

In het bijzonder kijkt de SEC of Activision Blizzard de klachten over wangedrag op de werkvloer en ongelijke betalingen fatsoenlijk heeft aangepakt en tijdig heeft gedeeld met investeerders en andere partijen. Daarmee neemt de druk op de game-uitgever toe: de SEC is bevoegd om zeer hoge boetes op te leggen aan beursgenoteerde bedrijven.

Eerder werd Activision Blizzard al aangeklaagd door het California Department of Fair Employment and Housing, een toezichthouder van de staat die twee jaar onderzoek deed naar het gamebedrijf. Uit dat onderzoek bleek dat vrouwen vaak minder betaald kregen dan mannen, minder promotiekansen kregen en seksueel geïntimideerd werden.

Werknemers en gamers ontevreden

De bevindingen leidden al tot stakingen onder personeel, een aanklacht van een investeerder en zelfs de wijziging van een personage in Blizzard-game Overwatch. Het personage draagt nu nog de naam van één van de verdachten in de misbruikzaak, een situatie die zowel spelers als werknemers van de ontwikkelaar dwarszit.

Eerder klaagde de staat Californië dat Activision Blizzard bewust bewijs zou achterhoeden, vernietigen en ontoegankelijk zou maken. Het bedrijf ontkende dat toen.