'MacBook Pro met nieuwe M1X-chip nog deze maand onthuld'
Snellere chip

'MacBook Pro met nieuwe M1X-chip nog deze maand onthuld'

04-10-2021 11:04 Laatste update: 12:08

Apple zou nog deze maand een MacBook Pro met een snellere M1X-chip onthullen. Die MacBook Pro moet de modellen met een Intel-chip vervangen.

Apple bracht in november 2020 de eerste MacBooks met eigen chips uit, nadat iPhones en iPads al jaren chips naar Apple-ontwerp hadden. Die Apple M1-chip zit in onder meer de MacBook Air, iMac iPad Pro en het instapmodel van de 13-inch MacBook Pro. De duurdere exemplaren en het 16-inch-model hebben nog een Intel-chip, maar dat verandert snel, volgens de goed ingevoerde Mark Gurman van Bloomberg.

De MacBook Pro-modellen met snellere M1X-chip verschijnen volgens Gurman "volgende maand". Hij wijst erop dat Apple gewoonlijk grote nieuwe Mac-presentaties in oktober doet, volgend op de iPhone- en iPad-presentaties in september.

Mini-led en meer kernen

Volgens Gurman is de Apple M1X-chip een versie van de M1-chip met meer kernen: de M1 heeft er acht, de M1X zou tien processorkernen hebben. Daarvan zijn acht kernen bedoeld voor zware taken, en twee voor lichter. Ook zou er keuze zijn uit twee grafische opties, de ene met 16 en de andere met 32 grafische kernen.

Apple zou de vernieuwde MacBook Pro in 14- en 16-inch beschikbaar maken, waar dat nu 13- en 16-inch is. In navolging van de 12,9-inch iPad Pro zouden ook deze MacBooks een mini-led-scherm krijgen. Zo'n scherm heeft een hoger contrast en groter dynamisch bereik dan het lcd-scherm dat MacBooks tot nu toe hadden.

Overstap naar eigen chips bijna rond

Volgens eerdere geruchten zouden de nieuwe MacBooks een vernieuwd ontwerp hebben, met terug van weggeweest aansluitingen voor HDMI en SD-kaart en een MagSafe-aansluiting voor opladen. De omstreden Touch Bar zou verdwijnen en plaats maken voor een rij traditionele functietoetsen.

Apple zou ook werken aan een nog snellere chip voor een vernieuwde Mac Pro, en een M2-chip voor nieuwe MacBook Airs, iMacs en instapmodellen van de MacBook Pro.

Apple onthulde in juni 2020 zijn plannen om zijn Mac-computers na jaren van Intel-chips te voorzien van chips uit eigen huis. Apple verwachtte toen dat de volledige overstap zo'n twee jaar zou duren. Het bedrijf lijkt nog op schema te liggen: als de MacBook Pro's zijn geweest, resteren alleen de 27-inch iMac en Mac Pro als laatste Macs met Intel-chip in het aanbod van Apple.