Smart car

Apple wil CarPlay uitbreiden: 'Ook airco, radio, stoelen en meer bedienen'

apple carplay iPhone airco stoelen radio navigatie bedienen
7 oktober 2021 om 14:59
Laatste update: 7 oktober 2021 om 15:27

Apple zou de CarPlay-functie van iPhones willen uitbreiden van muziek en navigatie tot de volledige bediening van de auto, zoals de airco en de radio.

Apple CarPlay zit al sinds 2014 in iPhones en laat gebruikers apps bedienen via het scherm van hun auto; veel nieuwe auto's van de afgelopen jaren ondersteunen de functie. Tot nu toe toont CarPlay vooral infotainment-apps: muziek, navigatie, bellen, podcasts. Apple wil dat uitbreiden tot veel meer functies van de boordcomputer, zeggen ingewijden tegen Bloomberg.

Via CarPlay zouden gebruikers straks ook de airco of verwarming van de auto kunnen regelen, de stand van de stoelen, instellingen van het geluidssysteem, de radio en meer. Voor zulke functies moeten gebruikers nu nog schakelen naar de boordcomputer van de fabrikant zelf, een extra stap waar gebruikers nog weleens over klagen.

'Automakers niet happig'

Om de nieuwe functies in CarPlay te bouwen zou Apple nauw moeten samenwerken met automakers. Het betreffende project zou zich volgens de anonieme bron nog in een vroeg stadium bevinden.

Veel automakers zouden momenteel niet happig zijn op een samenwerking. CarPlay-functies voor de bediening van airco's zouden met de komst van iOS 15, dat eerder deze maand verscheen, juist uit het systeem zijn verwijderd. Wel is toen de mogelijkheid toegevoegd om auto's met iPhones te openen, en digitale autosleutels uit te lenen. Die functie wordt vooralsnog echter alleen door BMW ondersteund.

Interesse Apple in auto's

Als Apple CarPlay de extra functies zou overnemen, zouden gebruikers die ook via Siri kunnen regelen. De plannen tonen volgens Bloomberg de aanhoudende interesse van Apple in auto's.

Volgens geruchten zou Apple achter de schermen al jaren aan een eigen auto werken, maar dat project zou onstuimig verlopen. Een uitbreiding van CarPlay zou nieuwe apps en functies mogelijk maken, zowel voor Apple als voor appmakers.

Test: Apple CarPlay vs Android Auto