© Apple

Apple dicht kritieke kwetsbaarheid in iOS 15 met nieuwe update
Mogelijk al misbruikt

Apple dicht kritieke kwetsbaarheid in iOS 15 met nieuwe update

12-10-2021 12:33 Laatste update: 12:33

Apple heeft iOS 15.0.2 uitgebracht, waarmee naast enkele kleine fouten ook een kritiek beveiligingslek wordt verholpen. Apple raadt aan de update zo snel mogelijk te installeren. Er is mogelijk al misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid.

Update 15.0.2 is er zowel voor iOS als iPadOS, meldt Apple. De kwetsbaarheid die is gerepareerd stelde kwaadwillenden in staat om via een app code uit te voeren waarmee zij toegang kregen tot zogenoemde 'kernel privileges': de kern van het systeem. Met zulke toegang kan een kwaadwillende zou een kwaadwillende bij allerlei informatie van de gebruiker kunnen.

"Apple is op de hoogte van een rapport dat stelt dat het probleem al actief misbruikt is", schrijft het bedrijf. De kwetsbaarheid is anoniem door een beveiligingsonderzoeker bij Apple gemeld. Het is de zeventiende keer dit jaar dat Apple een zogenoemd zero-day-lek repareert, telde The Hacker News op: een record.

Geen nieuwe functies, wel foutjes opgelost

Met iOS 15.0.2 worden ook een paar andere fouten gladgestreken. Zo zullen foto's die opgeslagen zijn vanuit de Berichten-app niet meer verdwijnen als de bijbehorende chat wordt gewist. Ook is een probleem opgelost waarbij de AirTag niet werd getoond onder 'Objecten' in de app Zoek mijn. Verder wordt een probleem met Apple CarPlay verholpen waardoor sommige audio-apps niet wilden openen in de auto, of de verbinding kwijtraakten.

Met deze update van iOS 15 blijven enkele functies nog achterwege, die werden uitgesteld bij de lancering van de iOS-versie. Zo ontbreekt de functie SharePlay nog, waarbij gebruikers tijdens het FaceTimen samen naar video's en sites kunnen kijken en samen muziek kunnen luisteren. Die functie en meer lijkt binnenkort met iOS 15.1 wel toegevoegd te worden.

De beste functies van iOS 15