Virgin Galactic stelt ruimtereizen uit tot eind 2022
Ruimtetoerisme

Virgin Galactic stelt ruimtereizen uit tot eind 2022

15-10-2021 08:27 Laatste update: 08:27

Virgin Galactic van miljardair Richard Branson stelt zijn commerciële ruimtereizen uit tot het laatste kwartaal van volgend jaar.

Het bedrijf maakte bekend dat een geplande testvlucht wordt uitgesteld. Het bedrijf trekt acht tot tien maanden uit voor het opknappen en verbeteren van de ruimtevaartuigen. 

Virgin Galactic zegt onder andere dat uit recente tests is gebleken dat bepaalde materialen in het ruimtevaartuig minder sterk bleken dan verwacht, waardoor 'nader onderzoek' nodig is.

Het bedrijf rekent voor een tripje naar de ruimte zo'n 380.000 euro. Tot nu toe zijn ruim zeshonderd ruimtetickets verkocht. 

Vlucht met Branson onderzocht

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) gaf Virgin Galactic onlangs wel weer goedkeuring voor de ruimtevluchten. De toestemming werd ingetrokken vanwege een onderzoek naar de testvlucht van de SpaceShipTwo op 11 juli. Het ruimtevaartuig week af van de afgesproken koers op weg naar de aarde. Dat werd niet gemeld bij de FAA, wat wel verplicht is.

Aan boord van die vlucht zaten naast twee piloten ook Branson en drie van zijn naaste medewerkers. Zij vlogen naar de 'rand van de ruimte'. Nadat het bedrijf de nodige aanpassingen had doorgevoerd, mocht het zijn activiteiten weer voortzetten.

Jeff Bezos en Elon Musk

Branson is in een concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere multimiljardairs. Amazon-oprichter Jeff Bezos vloog in juli een week na Branson ook naar de ruimte, samen met onder andere een 18-jarige Nederlander. Deze week maakte de 90-jarige Star Trek-acteur William Shatner ook een ruimtevlucht met Blue Origin, waarmee hij nu de oudste mens is die in de ruimte is geweest.

Bezos' bedrijf Blue Origin gaat ook toeristische ruimtereizen aanbieden. Tesla-baas Elon Musk wil met SpaceX ook ruimtetoerisme mogelijk maken.

Ruimtetoerisme komt op gang: