iPhone-fabrikant Foxconn onthult eerste elektrische auto's
Elektrische auto's

iPhone-fabrikant Foxconn onthult eerste elektrische auto's

18-10-2021 11:47 Laatste update: 11:51

De grote Taiwanese fabrikant Foxconn, dat onder andere iPhones maakt voor Apple, heeft zijn eerste twee elektrische auto's aangekondigd. Ook komt het bedrijf met een elektrische bus.

Foxconn heeft vandaag twee conceptauto's gepresenteerd: de elektrische SUV 'Model C' en de elektrische sedan 'Model E'. Het bedrijf wil deze auto's gaan bouwen voor andere merken in plaats van ze zelf aan consumenten te verkopen. 

De grote Taiwanese fabrikant wordt vaak genoemd als een mogelijke partner van Apple bij de ontwikkeling van de eerste Apple-auto. Volgens geruchten zou de Apple Car op z'n vroegst in 2024 op de markt komen, maar het bedrijf heeft daar zelf tot nu toe niks over gezegd. Apple zou al gesprekken hebben gevoerd met meerdere autofabrikanten. 

Autofabriek

Foxconn nam zelf vorig jaar al een autofabriek in het Amerikaanse Ohio over. Ook werkt het samen met andere fabrikanten aan technologie voor auto's, zoals Stellantis, het moederbedrijf van automerken als Peugeot en Citroën, en de Amerikaanse startup Fisker.

Binnenkort zou Foxconn ook bekendmaken waar in Europa het een eigen autofabriek wil openen.   

Xiaomi en Huawei

Meer grote techbedrijven storten zich de komende jaren op het maken van elektrische auto's, waaronder ook de Chinese techreuzen Xiaomi en Huawei. Google-zusterbedrijf Waymo test ook al jaren zelfrijdende auto's.

Model E van Foxconn

Elektrische SUV, sedan en bus

Foxconns Model C is een SUV met zeven zitplekken en ‘veel opbergruimte’. De auto is gebouwd op Foxconns ‘open platform’ voor elektrische voertuigen. “De ruimte die wordt gebruikt voor mechanische componenten is aanzienlijk geminimaliseerd”, stelt het bedrijf. Daardoor heeft de Model C een ‘maximale zitruimte’. De auto gaat van 0 naar 100 km/u in 3,8 seconden en heeft een actieradius van 700 km. 
Foxconn verdacht dat de SUV een 'redelijke prijs’ krijgt die ‘vergelijkbaar is met een auto op brandstof’.

De Model E-sedan ontwikkelt Foxconn samen met het Italiaanse ontwerpbureau Pininfarina. “De ruimte op de achterbank kan worden omgevormd tot een speciaal mobiel kantoor, waarbij mobiele apparaten naadloos zijn verbonden met de auto, waardoor slimme toepassingen mogelijk worden, zoals het openen van deuren met gezichtsherkenning, slimme ramen en voertuig- en omgevingsinterfaces.” De sedan heeft 750 pk, gaat van 0 naar 100 in 2,8 seconden en krijgt een actieradius van 750 km.

Naast de twee elektrische personenauto’s onthulde Foxconn ook de elektrische stadsbus Model T, met een bereik van ruim 400 km en een maximumsnelheid van 120 km/u.

Apple Car

Het autoproject van Apple kreeg al rond 2014 vorm. De auto van Apple moet volledig elektrisch worden en zou een speciale accu krijgen die een grotere actieradius dan de huidige elektrische auto's mogelijk maakt. 

De wagen zou ook volledig zelfrijdend worden. Apple test al jaren systemen voor zelfrijdende auto's, waarvoor in de VS al testauto's van Apple rondrijden op de openbare weg.

Elektrische auto kopen? Let op de platforms: