Elektrische auto's

Amazon gaat samenwerken met grote automerken

Amazon stellantis auto software Fiat Opel Peugeot citroen
5 januari om 16:19
Laatste update: 5 januari om 16:26

Amazon gaat samen met autoconcern Stellantis werken aan software voor in de auto's van de grote merken van het bedrijf, waaronder Fiat, Opel en Citroën.

Ook gaat Stellantis elektrische bestelwagens leveren die Amazon gaat gebruiken voor bezorging. Stellantis is het moederbedrijf van merken als Opel, Fiat, Citroën, Peugeot, Jeep, DS, Alfa Romeo en Chrysler.

De samenwerking werd aangekondigd op de grote techbeurs Consumer Electric Show (CES) in Las Vegas. De bedrijven werken onder meer samen aan software voor het infotainmentsysteem STLA SmartCockpit, die vanaf 2024 wereldwijd in miljoenen Stellantis-voertuigen zal draaien. Dat systeem zal onder meer spraakassistent Amazon Alexa ondersteunen voor onder meer spraakbesturing, navigatie en betalingen. 

Infotainmentsysteem

Het infotainmentsysteem krijgt onder meer een eigen appstore van Amazon en integratie met de smart home-apparaten van het techbedrijf. De exacte functies van het systeem zullen per automerk verschillen. Veel auto's van Stellantis-merken zijn momenteel voorzien van Android Auto.

Beide bedrijven beloven allerlei softwarediensten die "naadloos integreren met het digitale leven van klanten", en die via over-the-air updates later zijn toe te voegen aan auto's.

Abonnementen op auto-software

De aankondiging volgt op het bericht van vorige maand dat Stellantis miljarden aan extra inkomsten wil genereren met software voor auto's. Daarvoor zijn ook samenwerkingsverbanden gesloten met techfabrikant Foxconn, BMW en Google-dochterbedrijf Waymo.

In 2030 zouden 34 miljoen auto's van Stellantis moeten zijn uitgerust met softwareproducten waarmee via abonnementen geld kan worden verdiend. Dat zijn er nu zo'n 12 miljoen. "We zullen de basis leggen waarop Stellantis kan transformeren van een traditionele autofabrikant tot een wereldleider in softwaregedreven ontwikkeling," aldus topman van Amazon Andy Jass.

Amazon is trouwens ook een van de grootste aandeelhouders in het automerk Rivian, dat elektrische voertuigen maakt. Sinds vorig jaar bezorgt Amazon al met elektrische busjes in Nederland.

De beste elektrische auto van 2021: