apple macos 12 monterey iOS 15.1 iPhone iPad imac mac macbook downloaden
Apple-updates

iOS 15.1 en macOS Monterey uitgebracht: dit zijn de nieuwe functies

25 oktober 2021 om 17:00
Laatste update: 26 oktober 2021 om 08:13

Apple heeft maandagavond de nieuwe versie van macOS uitgebracht: Monterey. Ook is iOS 15.1 verschenen voor de iPhone. Dit zijn de belangrijkste nieuwe functies.

Net als veel van de vorige versies is ook macOS 12 vernoemd naar een plaats in Apple-thuisstaat Californië. Dit jaar is dat Monterey, vernoemd naar de Monterey Bay, een stuk ten zuiden van Silicon Valley. Waar macOS 11 Big Sur een volledig nieuw uiterlijk bracht, heeft Monterey vooral met verfijningen. Een aantal van die functies komt ook naar iOS 15.1.  

SharePlay

Eén van de grootste functies van zowel iOS 15 als macOS Monterey is SharePlay: de mogelijkheid om tijdens een FaceTime-videogesprek te delen wat je aan het doen bent. Je belt iemand op en kijkt samen naar bijvoorbeeld Disney+ Apple TV+ of TikTok, of luistert samen naar Apple Music. Ook is het mogelijk om het volledige scherm van de iPhone, iPad of Mac met de andere beller te delen. Handig om samen iets over dezelfde website te bespreken.

Op iOS 15 wordt SharePlay met de update naar 15.1 toegevoegd, Mac-gebruikers moeten nog iets langer wachten. Volgens Apple wordt SharePlay later dit najaar toegevoegd aan macOS Monterey.

SharePlay, vanaf vandaag op iOS, later op macOS.

Energiebesparende modus

Gebruikers van de iPhone en iPad kennen de energiebesparende modus al jaren. Als de acculading op 20 procent komt, biedt iOS de functie automatisch aan. Het scherm wordt gedimd, achtergrondprocessen worden vertraagd en ook enkele andere vlakken levert het systeem in. Zo kan je wat langer doen met die laatste 20 procent, en dat kan nu ook op MacBooks. Het werkt grofweg hetzelfde als op iOS, met een melding bij 20 procent en de mogelijkheid om de functie zelf aan te zetten wanneer je wil.

Siri Opdrachten op de Mac

De uitgebreide Opdrachten-app van iOS is er nu ook voor de Mac. Het werkt hetzelfde: je kan acties van allerlei apps aan elkaar knopen en onder één knop zetten. De mogelijkheden zijn op de Mac nog groter dan op iOS, vanwege de flexibiliteit van de Mac. Net als op iOS kan je zelf meteen de diepte in, of gedeelde opdrachten van anderen gebruiken, aanpassen of uitbouwen.

Focus

Nog een functie die eerder op iOS werd toegevoegd: Focus. Een uitgebreide versie van Niet storen, die je compleet naar je hand kan zetten. Je kan zelf bepalen welke apps notificaties mogen sturen tijdens een bepaalde Focus-instelling. Maak je een Focus voor werk, dan wil je WhatsApp-notificaties misschien tegenhouden, maar berichten van Slack en Microsoft Teams wel doorlaten. Een Focus voor thuis zou weer andersom kunnen zijn.

Een Focus kan zelfs automatisch worden ingesteld, op basis van tijd of locatie. Een Focus-instelling wordt bovendien gesynchroniseerd tussen je verschillende apparaten, zodat je iPhone niet alsnog trilt. Ook kan je status worden getoond in andere apps, zoals iMessage. Zo weten vrienden en collega's dat je je probeert te concentreren, en hun berichten niet meteen binnenkomen.

Focus, waarmee je zelf bepaalt welke apps je mogen storen.

AirPlay

Een functie die gek genoeg ontbrak: de mogelijkheid om een video vanaf je iPhone te AirPlayen naar de Mac. De functie werkt overigens ook met muziek, voor als je makkelijk de speakers of het aangesloten geluidssysteem van je Mac wilt gebruiken.

Quick Notes

Aan tekstverwerkers geen gebrek op de Mac, en toch ontbreekt er al jaren een belangrijke functie: het notitieblokje. Gewoon even snel een telefoonnummer, een link of wat anders opschrijven zonder er helemaal een nieuw bestand in Notities of een andere app voor te maken. Met de Quick Notes, of Snelle Notities, van Monterey kan het, en de functie kan snel opgeroepen worden met een toetscombinatie of een Hot Corner. Zo heb je altijd een digitaal kladblokje bij de hand. Ze worden automatisch opgeslagen in een apart mapje van Notities.

Livetekst

Standaard uitgeschakeld in het Nederlands, maar zeer de moeite waard om in te schakelen. Met Livetekst kan je alle tekst op een foto namelijk selecteren en kopiëren. Een adres op een foto klik je aan voor een routebeschrijving, een telefoonnummer op een foto kan direct gebeld worden. Je kan zelfs heel makkelijk een volledige pagina van een boek een tekstverwerker in slepen. Engelstalige gebruikers hebben ook nog een vertaalfunctie, maar Nederlands wordt nog niet ondersteund.

Een Snelle notitie, als een digitaal kladblaadje.

Binnenkort: Universal Control

De meest indrukwekkende nieuwe functie die Apple eerder dit jaar tijdens de onthulling van Monterey liet zien was Universal Control. Zet een iPad naast een Mac, en je schuift zo met je muispijltje van de Mac naar de iPad en terug.

De verbinding wordt automatisch gemaakt, zolang de apparaten maar van dezelfde eigenaar zijn. Het systeem snapt zelfs aan welke kant van het scherm de iPad staat. Zo sleep je bestanden en tekst heen en weer zonder dat je hoeft na te denken over netwerkverbindingen. Het werkt straks ook tussen Macs, bijvoorbeeld handig voor wie een iMac en een MacBook heeft. Maar nog even geduld, want Universal Control verschijnt pas later dit najaar.

iOS 15.1: ProRes, ruimtelijk geluid en meer

De nieuwe iPhone-update iOS 15.1 voegt naast SharePlay nog wat zaken toe. Zo krijgen eigenaren van de nieuwe iPhone 13 Pro en Pro Max de mogelijkheid om video's te maken in de ProRes-codec. Dat levert zeer grote filmbestanden op, die veel ruimer nabewerkt kunnen worden dan doorsnee iPhone-video's.

Daarnaast krijgen eigenaren van de iPhone 13 en 13 Pro de mogelijkheid om te schakelen naar de macro-modus. Die foto-modus voor het fotograferen van onderwerpen vlakbij de lens is nieuw voor die modellen, maar werd automatisch ingeschakeld als gebruikers met hun camera ergens vlakbij kwamen. Nu kunnen zij zelf kiezen.

Met iOS 15.1 krijgen gebruikers ook een schakelaar waarmee de head-tracking functie van ruimtelijk geluid makkelijk uit- en ingeschakeld kan worden. Met die functie houden AirPods Pro, AirPods Max of de nieuwe AirPods 3 rekening met de richting waar de gebruiker in kijkt. De muziek blijft dan uit dezelfde richting komen, wat bijdraagt aan het gevoel van ruimtelijk geluid. Die head-tracking voor muziek staat sinds iOS 15 standaard aan, maar kan verwarrend klinken. Nu kan 'ie weer makkelijk uitgeschakeld worden.

Universal Control koppelt Mac en iPad automatisch, vanaf later dit najaar.

Beschikbaarheid 

iOS 15.1 is verschenen voor alle iPhones van de iPhone 6S en alle iPads vanaf de iPad Air 2. De update is te vinden in het Instellingen-menu.

macOS Monterey is er voor de Mac Pro vanaf eind 2013, Mac mini vanaf eind 2014, iMac, MacBook Air en MacBook Pro vanaf 2015 en de MacBook vanaf 2016.

Review: iPhone 13