iPhone 13

'Apple maakt veel minder iPads: productie iPhone 13 krijgt voorrang'

2 november om 07:05
Laatste update: 2 november om 07:49

Apple gaat noodgedwongen veel minder iPads maken om zo meer onderdelen over te houden voor de productie van de iPhone 13.

De Japanse krant Nikkei meldt dat op basis van bronnen. Apple zou volgens Nikkei harder worden geraakt door het wereldwijde chiptekort dan eerder gedacht.

De productie van de iPad was de afgelopen twee maanden de helft van wat oorspronkelijk de bedoeling was. Ook onderdelen die eigenlijk gebruikt zouden worden voor andere iPhone-toestellen zijn de afgelopen tijd voor de iPhone 13 gebruikt.

Vanwege fabriekssluitingen in Azië en de toegenomen vraag stond de productie van de iPhone 13 sowieso al onder druk. Maar het bedrijf kon door zijn enorme kapitaal en langlopende overeenkomsten met chipbedrijven de problemen lange tijd nog redelijk beperken.

Het kost miljarden omzet

De afgelopen weken is duidelijk geworden dat ook Apple veel last zal ondervinden van de tekorten aan chips en andere onderdelen. De problemen in de toeleveringsketen hebben Apple in het afgelopen kwartaal al zo'n 6 miljard dollar aan omzet gekost, zei het bedrijf vorige week bij zijn kwartaalcijfers.

Volgens Nikkei heeft Apple prioriteit gesteld bij de productie van de nieuwe iPhone 13, die in september werd uitgebracht. Apple verwacht daar de komende tijd meer vraag naar dan naar de nieuwe iPads.

Consumenten zagen de levertijden in de Apple Store voor sommige producten de afgelopen weken snel oplopen. Wie nu een iPhone 13 Pro bestelt bij Apple, krijgt het toestel pas over zo'n vier weken geleverd. Ook voor de nieuwe MacBook Pro's en de nieuwe Apple Watch zijn er wekenlange levertijden.

Review: iPhone 13