Apple kondigt nieuwe MacBook Pro's aan
Vernieuwd ontwerp

Apple kondigt nieuwe MacBook Pro's aan

18-10-2021 17:50 Laatste update: 19-10-2021 19:13

Apple heeft vanavond de nieuwe 14 en 16 inch MacBook Pro's onthuld. De laptops zijn de eerste met de M1 Max-chip, de snelste Apple-chip tot nu toe. Ook hebben ze verbeterde schermen en meer aansluitingen.

Nieuwe MacBook Pro's en de 'AirPods 3'

Voor het eerst in vijf jaar heeft Apple de MacBook Pro totaal vernieuwd. In 2016 onthulde Apple het vorige model, onder meer met het geplaagde vlindertoetsenbord, de Touch Bar in plaats van de functietoetsen en geen aansluitingen voor HDMI en SD-kaart.

De nieuwe MacBook Pro-modellen brengen die ontbrekende functies weer terug.

Miniled

De MacBook Pro is er nu in 14- en 16-inch-formaat. In navolging van de iPad Pro heeft ook de MacBook Pro nu een dun miniled-scherm. Dankzij een fijnmazigere backlightverlichting kan het scherm een hoger contrast laten zien. Het scherm heeft een notch voor de webcam.

Ook heeft de MacBook Pro nu ProMotion: een 120Hz-scherm waarbij de beeldsnelheid op de toepassing wordt aangepast.

M1 Pro en M1 Max

De MacBook Pro draait op de nieuwe chips van Apple: de M1 Pro of M1 Max. Dit zijn snellere versies van de eerdere M1 met bovendien meer processorkernen en meer grafische kracht. De M1 Max is de snelste versie met een maximale geheugenbandbreedte van 400 GB/s. De M1 Pro haalt maximaal 200 GB/s.

De Apple-chips zijn gericht op professioneel gebruik zoals het renderen van video's, het bewerken van grote foto- en videobestanden en meer. De MacBook Pro ondersteunt tot 64GB werkgeheugen, waar de limiet bij de M1-MacBooks op 16GB lag. 

Meer aansluitingen

Het nieuwe ontwerp van de MacBook Pro biedt weer plaats voor een HDMI-aansluiting en ingebouwde SD-kaartlezer. Gebruikers moesten voor die functies de afgelopen jaren uitwijken naar dongles en hubs.

Ook terug van weggeweest is de MagSafe-aansluiting. De laadkabel wordt daarbij magnetisch aan de MacBook geklikt, zodat deze losschiet als iemand bijvoorbeeld over de kabel struikelt. Apple herintroduceerde het MagSafe-merk in 2020 met de introductie van de iPhone 12, die een eigen MagSafe-lader heeft.

Eigen chips

Apple stelde zich halverwege 2019 ten doel om de chip van al zijn apparaten voortaan zelf te ontwikkelen. Mac-computers gebruikten de afgelopen 15 jaar chips van Intel. 

Apple wilde de overstap naar de eigen chips in twee jaar maken, en lijkt nog steeds op schema te liggen. In het huidige aanbod is alleen de Mac Pro nog verkrijgbaar zonder keus uit een eigen Apple-chip.

Betere batterijduur

De nieuwe MacBook Pro's zijn langer te gebruiken zonder ze te hoeven opladen. Met de 14- inch MacBook Pro is 17 uur lang video te kijken. Dat is 7 uur meer dan de vorige MacBook Pro. Met de 16-inch MacBook Pro is 21 uur aan video te kijken zonder een stopcontact nodig te hebben.

Prijzen

De nieuwe 14-inch MacBook Pro is er in Nederland vanaf 2249 euro en de 16-inch versie is verkrijgbaar vanaf 2749 euro. De nieuwe laptops worden vanaf volgende week dinsdag geleverd. 

De allerduurste versie van de 16-inch MacBook Pro, met 8 TB opslagruimte, kost 6839 euro.

Update macOS Monterey

De nieuwste versie van het Mac-besturingsyssteem macOS is vanaf 25 oktober te downloaden. Deze update zal beschikbaar zijn voor alle Macs die op dit moment macOS Big Sur draaien. 

Dat komt doordat Monterey geen grote verandering is, maar het meer moet hebben van kleine verbeteringen. Denk daarbij aan een nieuw design voor Safari, de mogelijkheid om op meerdere Apple-apparaten tegelijk te werken en AirPlay op je Mac. 

Ook iOS 15-functies zoals Live Text en Focus-modus komen met deze update naar de Mac.

Nieuwe AirPods

Apple onthulde vanavond tijdens zijn presentatie ook de nieuwe versie van de AirPods.

Reageer ook op Instagram.