Lang wachten op je iPhone 13? 'Gevolgen chiptekort voor Apple vallen mee'
iPhone 13 en Apple Watch Series 7

Lang wachten op je iPhone 13? 'Gevolgen chiptekort voor Apple vallen mee'

14-10-2021 13:17 Laatste update: 15-10-2021 17:27

Apple lijkt nu ook last te hebben van de wereldwijde chiptekorten. De iPhone 13-productie zou lager uitvallen en de levertijden van sommige versies van de iPhone en Apple Watch zijn flink opgelopen. Maar analisten denken dat de gevolgen voor Apple uiteindelijk zullen meevallen.

Tot nu toe had Apple relatief weinig last van de wereldwijde chiptekorten, waardoor veel fabrikanten van elektronica en auto's sinds vorig jaar al minder kunnen produceren dan ze willen. Grote chipmakers geven Apple vaak een voorkeursbehandeling, vanwege diens enorme schaalgrootte en financiële middelen.

Deze week kwam echter naar buiten dat de productie van de nieuwe iPhone 13-lijn hinder ondervindt van de chiptekorten, door problemen bij toeleveranciers Broadcom en Texas Instruments. Daardoor zouden er zo'n 10 miljoen minder iPhone 13's dan verwacht kunnen worden geproduceerd tot het eind van het jaar. Apple zelf geeft geen commentaar. 

Levertijden lopen op

Consumenten zagen in de Apple Store de afgelopen weken de levertijden van de nieuwe iPhone 13's oplopen, vooral bij de Pro-modellen. Wie nu een iPhone 13 Pro bestelt bij Apple moet meer dan een maand wachten op de levering. Bij de nieuwe Apple Watch Series 7 zijn sommige uitvoeringen pas in december leverbaar.

Bekende tech-analisten verwachten dat de gevolgen van de chiptekorten voor de iPhone-verkoop uiteindelijk zullen meevallen, zeggen ze tegen Reuters. Analisten van Refinitiv IBES verwachten dat Apple tot het eind van het jaar 79 miljoen exemplaren van de nieuwe iPhones zal maken, Apple had verwacht er 90 miljoen te produceren. 

Trouwe klanten wachten

"Elke vertraging in de productie en levering van iPhones zorgt er alleen maar voor dat mensen hun aankoop uitstellen tot de volgende kwartalen", zeggen analisten van Morgan Stanley. Dat komt doordat Apple zeer trouwe klanten heeft. “Apple is marktleider wat betreft klantenbinding en loyaliteit.”

'Apple is niet immuun'

Door de grote koopkracht van Apple bij leveranciers van componenten kan het bedrijf altijd meer krijgen dan zijn concurrenten, zeggen de analisten. “Apple is echter niet immuun voor de extreme omstandigheden in aanloop naar de feestdagen", aldus Angelo Zino, analist bij CFRA.

De eerste verkoopcijfers van de iPhone 13 zijn volgens onderzoeksbureau Counterpoint Research positief en lijken hoger te zijn dan die van de Phone 12 vorig jaar.

Review: iPhone 13 en iPhone 13 Pro