Satellietinternet van Starlink nu in heel Nederland beschikbaar
Internet via de satelliet

Satellietinternet van Starlink nu in heel Nederland beschikbaar

13-10-2021 12:29 Laatste update: 12:29

Het satellietinternet van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-ceo Elon Musk, is vanaf nu in heel Nederland beschikbaar. Dat meldde het bedrijf per e-mail aan klanten en geïnteresseerden.

Sinds mei was Starlink al beschikbaar in de eerste delen van Nederland, maar vanaf nu is de dekking in het hele land. Het satellietinternet kost 99 euro per maand. Gebruikers betalen zelf voor de benodigde apparatuur, zoals een satellietschotel. Dat kost 499 euro. Als in een regio een capaciteit wordt bereikt, komen klanten op een wachtlijst te staan.

De downloadsnelheid van Starlink is momenteel nog relatief laag: 50 tot 150 Mbps. SpaceX-ceo Elon Musk beloofde voor het eind van het jaar hogere snelheden, tot 300 Mbps, vergelijkbaar met een gemiddeld abonnement via de kabel.

Duizenden satellieten

SpaceX biedt de Starlink-internetabonnementen momenteel aan in elf landen. Het bedrijf vraagt in zoveel mogelijk landen goedkeuring van overheden om telecomdiensten aan te mogen bieden via de satellieten. SpaceX wil voor Starlink in totaal 12 duizend satellieten inzetten en trekt daar zo'n 10 miljard dollar voor uit.  

SpaceX onderhandelt nog met meerdere luchtvaartmaatschappijen over het aanbieden van internet voor wifi-diensten aan boord van vliegtuigen

Kritiek

Er klinkt ook veel kritiek op de satellietplannen van Starlink en diens concurrenten. Het grote aantal satellieten zou voor lichtvervuiling kunnen zorgen, en zou astronomie moeilijker kunnen maken. 

Getest: satellietinternet van Starlink