Techreus Tencent komt met eigen chips
Chinese chips

Techreus Tencent komt met eigen chips

3 november 2021 om 13:44
Laatste update: 3 november 2021 om 13:50

Het Chinese techbedrijf Tencent heeft zijn eerste zelfontworpen chips onthuld. Daarmee zet het bedrijf, bekend van WeChat en games, zijn eerste stappen op hardwaregebied.

Tencent heeft nieuwe chips voor kunstmatige intelligentie en het comprimeren van videobestanden en een netwerkchip voor cloudservers ontworpen.

De techgigant trekt de komende drie jaar omgerekend ruim 2,5 miljard dollar uit om zakelijke partners in de cloudsector te ondersteunen. Het bedrijf wil groeien op de markt voor zakelijke software.

China wil meer chips zelf maken

Ook voldoet Tencent hiermee aan doelen van de Chinese president Xi Jinping voor Chinese bedrijven. De Chinese regering wil dat het land op het gebied van technologie niet meer afhankelijk is van andere landen. De grootste chipfabrikanten komen nu uit de VS, Zuid-Korea en Taiwan.

Strengere regels rond games en WeChat

Tencent wil met de chips ook een nieuwe inkomstenbron aanboren. De Chinese overheid heeft er met een aantal verordeningen voor gezorgd dat de inkomsten van de gamestak zullen afnemen. Jongeren onder de 18 mogen bijvoorbeeld nog maar drie uur per week gamen.

Ook WeChat, een zogeheten superapp waarin gebruikers niet alleen kunnen chatten maar ook kunnen winkelen en leningen kunnen aanvragen, ligt onder vuur. Die gesloten systemen moeten beter met andere bedrijven gaan samenwerken, vindt de Chinese overheid dat zo de macht van bedrijven als Tencent en Alibaba wil inperken.

Ook chips van Alibaba en Bytedance

Tencent is niet het enige Chinese bedrijf dat zich op de chipmarkt heeft gestort. Alibaba kwam eerder deze maand met een serverchip die het bedrijf zelf gaat gebruiken. Zoekbedrijf Baidu ontwikkelt al langer eigen chips en ByteDance, het bedrijf achter de filmpjesapp TikTok, werkt ook aan een chip.

Nog jaren chiptekorten 

Sinds de coronapandemie is er wereldwijd sprake van een groot tekort aan chips, waar fabrikanten van gadgets en auto's veel last van hebben. Door de chiptekorten zijn de levertijden van apparaten en auto's de afgelopen maanden steeds meer opgelopen.

Volgens fabrikanten duurt het nog minstens tot 2023 voordat ze weer volledig aan de grote vraag naar chips kunnen voldoen.

Review: iPad Pro met M1-chip