WhatsApp onthult nieuwe functie Communities: meerdere groepen samenbrengen

WhatsApp Communities

WhatsApp Communities

WhatsApp onthult nieuwe functie Communities: meerdere groepen samenbrengen

14-04-2022 15:00 Laatste update: 16:00

WhatsApp heeft de nieuwe functie Communities aangekondigd. Daarmee zijn meerdere WhatsApp-groepen samen te brengen en centraal te beheren. Dat zou handig zijn voor onder andere scholen, sportclubs, buurtgroepen en bedrijven. Ook Facebook en Instagram krijgen later vergelijkbare functies.

Met de nieuwe Communities-functie kunnen WhatsApp-gebruikers losse chatgroepen samenbrengen in één structuur. Vervolgens kan een beheerder leden toevoegen of verwijderen uit meerdere groepen. 

De beheerder kan ook in één keer een bericht naar de hele community sturen in plaats van hetzelfde bericht steeds in elke losse appgroep te moeten plaatsen. Zo'n aankondigingsgroep kan voorlopig bestaan uit maximaal 'enkele duizenden gebruikers'. Dat maximumaantal kan mogelijk later nog groter worden, aldus WhatsApp.

Een schooldirecteur kan bijvoorbeeld alle ouders samenbrengen voor belangrijke updates en aparte groepen opzetten voor bepaalde buitenschoolse activiteiten of oproepen voor vrijwilligers.

Elke Community heeft een eigen beschrijving en een menu met de groepen waar mensen lid van kunnen worden. Beheerders kiezen welke groepen deel uitmaken van hun Community en kunnen daar zowel nieuwe groepen aanmaken als bestaande groepen koppelen. Ook kunnen ze leden volledig uit de Community verwijderen als dat nodig is. Beheerders kunnen ook ongepaste berichten of bestanden verwijderen voor alle leden van een groep. 

Binnenkort uitgerold

De telefoonnummers van gebruikers worden voor de algemene Community verborgen en zijn alleen zichtbaar voor de beheerders en de mensen die in dezelfde groepen zitten. 

De Communities-functie wordt in de komende maanden uitgerold. Wanneer Nederland aan de beurt is, kan WhatsApp-moederbedrijf Meta nog niet zeggen. "We gaan dit langzaam uitrollen", zegt Meta-ceo Mark Zuckerberg.

Het nieuwe onderdeel staat volgens het bedrijf 'nog in de kinderschoenen'. "Het ontwikkelen van de ondersteunende functies zal in het komende jaar een belangrijke focus voor ons zijn."

'Ook community-functies op Facebook en Instagram'

De nieuwe functie geeft WhatsApp mogelijkheden die lijken op andere chatdiensten als Discord en Slack. Zulke diensten bestaan ook uit meerdere kanalen voor verschillende doeleinden. 

Zuckerberg noemt de nieuwe functie 'een belangrijke evolutie van WhatsApp'. "We stellen mensen in staat om niet alleen te communiceren met goede vrienden en contacten, maar ook met alle verschillende gemeenschappen in hun leven." 

Volgens Zuckerberg gaat het bedrijf ook 'community messaging-functies bouwen voor Messenger, Facebook en Instagram'.

Geen zoekfunctie

Berichten in de communities blijft WhatsApp beschermen met end-to-end versleuteling. Ook benadrukt het bedrijf dat er geen zoekfuncties zijn. "Gebruikers kunnen niet zoeken naar mensen binnen een community en ook niet zoeken naar bepaalde communities”, zegt productdirecteur Alice Newton-Rex in een toelichting.

Bedrijven mogen de nieuwe functie ook gebruiken. “Ze kunnen bijvoorbeeld aparte groepen aanmaken voor kortingsacties of lunchmenu’s”, zegt productlead Jyoti Sood. Maar er zijn voorlopig geen plannen voor betaalde communities, waarbij bedrijven geld kunnen vragen voor toegang tot bepaalde groepen.

Ook nieuw: emoji-reacties en 2GB-bestanden

WhatsApp-groepen krijgen de komende weken ook een aantal nieuwe functies. Zo wordt het mogelijk om emoji-reacties achter te laten bij berichten. Daarbij wordt er geen nieuw bericht verstuurd. De emoji-functie werd al sinds vorig jaar getest.

Ook kunnen groepsbeheerders voortaan problematische berichten uit ieders chats verwijderen. Bovendien wordt de maximale bestandsgrootte bij het delen van bestanden verhoogd tot 2 GB. Verder zijn voortaan spraakgesprekken mogelijk met maximaal 32 mensen tegelijk.  

Luister ook: