© Budrul Chukrut/SOPA Images via ZUMA Wire

xiaomi nederland censuur software koopadvies litouwen stef blok economische zaken
In Litouwen wel

Minister: geen negatief koopadvies voor Xiaomi-telefoons in Nederland

8 november 2021 om 16:38
Laatste update: 8 november 2021 om 16:38

Xiaomi-telefoons krijgen voorlopig nog geen negatief koopadvies van het ministerie van Economische Zaken. In Litouwen geldt zo'n advies al wel, vanwege de censuursoftware.

In september kwam Litouwse overheid met een negatief koopadvies voor de telefoons van Xiaomi. Na eigen onderzoek trof de overheid Chinese censuursoftware aan, die in Europa momenteel niet geactiveerd is. "Onze aanbeveling is om geen nieuwe Chinese telefoons te kopen. En om toestellen die al zijn aangeschaft zo snel mogelijk weg te doen", zei onderminister van Defensie Margiris Abukevicius toen.

Tweede Kamerlid Rajkowski (VVD) vroeg demissionair minister Blok van Economische Zaken of Nederland ook zo'n negatief advies geeft over telefoons van Xiaomi. Zo'n advies komt er vooralsnog niet, schrijft Blok in een brief aan de Kamer.

'Geen aanwijzingen dat censuursoftware actief is'

"Voor Nederland is er op dit moment geen aanleiding om een dergelijk zwaarwegend advies af te geven. Wel ziet het kabinet dat het daadwerkelijk toepassen van dergelijke software inbreuk kan maken op de grondrechten van gebruikers", reageert Blok op de vragen van Rajkowski.

"Op dit moment heb ik geen aanwijzingen dat deze software in Nederland is geactiveerd. Mocht op enig moment blijken dat dit toch het geval is, dan is het aan de betreffende toezichthouders om zo nodig te handhaven", voegt Blok daaraan toe.

De demissionair minister stelt wel dat de signalen van de Litouwse overheid bekend zijn bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Overheidsgebruik Xiaomi niet bekend

Kamerlid Rajkowski vroeg ook of en hoeveel toestellen van Xiaomi gebruikt worden door de Nederlandse overheid. Zo'n overzicht is er volgens de demissionair minister niet: overheidsorganisaties zijn zelf verantwoordelijk voor de aankoop van hun apparatuur.

Wel kan de minister zeggen dat er voor zover bekend sinds 2018 zestig Xiaomi-telefoons zijn aangeschaft binnen de Rijksoverheid. "Die telefoons worden niet gebruikt voor de eigen bedrijfsvoering maar zijn aangeschaft om te worden gebruikt als onderwerp van technisch, forensisch of opsporingsonderzoek", aldus Blok.

Xiaomi groeit snel

De populariteit van Xiaomi groeide de afgelopen tijd snel op de smartphonemarkt. Het Chinese merk speelde het beste in op de val van het eveneens Chinese Huawei. Dat bedrijf kwam onder meer door zorgen over veiligheid en spionage op een zwarte lijst van de VS te staan.

Het maken van nieuwe Android-telefoons werd daardoor nagenoeg onmogelijk voor Huawei, dat zijn marktaandeel in het westen vervolgens zag verdampen. Xiaomi profiteerde en passeerde deze zomer zelfs tijdelijk Samsung en Apple als grootste smartphoneverkoper in Europa.

Xiaomi: grote uitdager van Samsung en Apple