© Xing Yun / Costfoto/Sipa USA

apple iPhone 13 reparatie face id gezichtsscan right to repair update ios
Face ID werkte niet meer

iPhone 13-schermreparatie door derden toch mogelijk na iOS-update

10 november om 10:30
Laatste update: 10 november om 10:30

Apple gaat een update uitbrengen waardoor het voor derden toch mogelijk wordt om het scherm van de iPhone 13 te repareren, waarbij de Face ID-gezichtsherkenning blijft werken.

De reparatie van iPhones en andere Apple-producten is steeds moeilijker door alsmaar strengere beveiliging. Zo bleek vorige week na het vervangen van het scherm van een iPhone 13-toestel, de Face ID-gezichtsscanner niet meer werkt. iFixit ontdekte dat Face ID pas weer werkt als een kleine controlechip wordt overgezet van het originele naar het nieuwe scherm.

Dat maakt het voor onafhankelijke reparateurs of consumenten zelf vrijwel onmogelijk of erg arbeidsintenties om het scherm van een iPhone 13 te vervangen met behoud van Face ID. Alleen Apple zelf en gecertificeerde reparateurs hebben de middelen om Face ID weer te activeren na een schermvervanging.

Update draait eis terug

Die eis wordt na kritiek nu toch teruggedraaid, zegt Apple tegenover The Verge. Het bedrijf belooft een update voor de iPhones uit te brengen, waarna de controlechip niet meer overgezet hoeft te worden. Wanneer de update precies verschijnt is nog niet bekend.

Apple krijgt regelmatig kritiek op zijn strenge eisen rond reparatie. Het bedrijf stemt de onderdelen van zijn iPhones, Macs en andere apparaten op elkaar af, waardoor bijvoorbeeld vingerafdrukscanners niet zomaar vervangen kunnen worden met een malafide exemplaar. Dat is veilig voor gebruikers, maar die extra controle maakt het repareren wel een stuk ingewikkelder.

Recht op reparatie

Zowel in de VS als in Europa is er groeiende steun voor het zogenoemde recht op reparatie, waarbij het zelf kunnen repareren van apparatuur niet wordt verhinderd.

Review iPhone 13: