Drie leden kabinet maken kans op titel 'grootste privacyschender'
Big Brother Awards

Drie leden kabinet maken kans op titel 'grootste privacyschender'

15-11-2021 11:10 Laatste update: 11:10

De prijs voor de grootste privacyschender van Nederland gaat dit jaar sowieso naar een lid van het kabinet. Demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) zijn genomineerd voor de jaarlijkse Big Brother Award.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, dat de jaarlijkse Big Brother Awards organiseert, heeft de drie genomineerden vandaag bekendgemaakt.

De Jonge is genomineerd vanwege de invoering van het coronatoegangsbewijs. Die maatregel noemt Bits of Freedom 'onvoldoende gemotiveerd'. "De vrijheid om te kiezen of iemand gebruik wil maken van een QR-code als toegangsbewijs, wordt steeds kleiner nu deze op steeds meer plekken gevraagd wordt, die steeds dichter bij onze eerste levensbehoeften komen."

'NCTV is derde geheime dienst'

Grapperhaus is genomineerd vanwege "het stiekem optuigen van een derde geheime dienst in Nederland, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)". Die dienst "verzamelde en verspreidde jarenlang in het geheim gevoelige gegevens over burgers, zonder dat hij daar juridisch toe bevoegd was", aldus Bits of Freedom. "Denk hierbij aan het gebruiken van nepaccounts op sociale media om gegevens te verzamelen." 

Het kabinet paste vorige week het wetsvoorstel over de NCTV op meerdere punten aan, na kritiek van de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad van State.

Toeslagenaffaire

Van Huffelen is verantwoordelijk voor het afhandelen van de toeslagenaffaire. De Belastingdienst eiste jarenlang ten onrechte de toeslagen van tienduizenden ouders terug, waarna zij in grote problemen kwamen. "De Belastingdienst discrimineerde jarenlang op grond van afkomst door een hoger frauderisico te koppelen aan een niet-Nederlandse nationaliteit", aldus Bits of Freedom. "Daarmee schond zij de privacy van vele onschuldige gezinnen, wiens leven door de toeslagenaffaire werd ontwricht: mensen bouwden torenhoge schulden op met alle gevolgen van dien en kinderen werden uit huis geplaatst."

De kabinetsleden zijn genomineerd voor de publieksprijs, waarvoor mensen online kunnen stemmen. De winnaar wordt op 13 december bekendgemaakt. Een vakjury maakt dan ook de Expertprijs bekend. Ook krijgt een persoon die zich inzet voor meer privacy in Nederland de Felipe Rodriguez Award.

Big Brother

De Big Brother Awards worden sinds eind jaren 90 in meerdere landen uitgereikt aan privacyschenders. In Nederland gebeurt dat sinds 2002. De naam komt van de totalitaire leider Big Brother uit het boek 1984 van George Orwell.  

iOS-apps kunnen je niet meer volgen