SpaceX: begin 2022 eerste ruimtevlucht van Starship
Ruimtevaart

SpaceX: begin 2022 eerste ruimtevlucht van Starship

18-11-2021 09:09 Laatste update: 09:19

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, voert in januari of februari de eerste testvluchten naar de ruimte uit met zijn Starship-raket. Een aangepaste versie van deze 'grootste raket ooit' moet mensen op de maan gaan zetten.

De kans op succes bij de eerste vlucht van Starship in een baan om de aarde is volgens Musk relatief klein. "Bij zo'n eerste lancering zijn er veel risico's. Ik zeg niet dat het waarschijnlijk wel zal lukken, maar we zullen zeker vooruitgang boeken", zei hij tijdens een virtuele bijeenkomst met leden van de National Academy of Sciences. 

"Het is de grootste raket die ooit is ontworpen en we zijn dicht bij onze eerste lancering", aldus Musk. SpaceX lanceert Starship volgens hem in januari of februari en verwacht later in 2022 een twaalftal testvluchten naar de ruimte te doen. Vanaf 2023 moet de raket klaar zijn om satellieten en andere ladingen naar de ruimte te brengen.

Herbruikbaar

De roestvrijstalen raket en de superzware aandrijvingen eronder zullen "snel en volledig herbruikbaar" zijn, verklaarde Musk, die deze combinatie "de heilige graal van raketten" noemde.

Starship is ontworpen om 100 ton vracht en mensen in een baan om de aarde te vervoeren tegen een fractie van de kosten van eerdere ontwerpen. Na een reeks mislukte pogingen lukte het SpaceX in mei om het bovenste gedeelte van Starship na een testvlucht weer veilig te laten landen.

Naar de maan en Mars

SpaceX is van plan om een aangepaste versie van de raket te gebruiken om NASA-astronauten in 2025 of later op de maan te laten landen als onderdeel van het Artemis-programma.

SpaceX wil uiteindelijk honderden tonnen aan voorraden en mensen naar Mars vervoeren om Musks doel, het bouwen van een bewoonde stad op Mars, te verwezenlijken.

'Mensheid heeft tweede planeet nodig'

SpaceX heeft de Starship-raket tijdens verschillende testvluchten gelanceerd tot een hoogte van ongeveer 10 kilometer vanaf de productielocatie in Zuid-Texas. Voor de ruimtevlucht is het bedrijf van plan om één keer rond de aarde te cirkelen en de raket vervolgens in de Stille Oceaan te laten vallen, ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van Kauai, een eiland van Hawaï.

Musk herhaalde tijdens de bijeenkomst dat de mensheid in zijn ogen een tweede planeet nodig heeft, gezien de risico's waarmee de aarde wordt geconfronteerd, zoals kernwapens, grote kometen en pandemieën.

"Ik ben van plan om te verhuizen naar Mars", zei hij in 2018. "De prijs voor een Marsreis wordt een paar honderdduizend dollar."

Kijk ook: Ruimtetoerisme komt op gang

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s