'Maanlanding VS loopt nog meer vertraging op'
Terug naar de maan

'Maanlanding VS loopt nog meer vertraging op'

15-11-2021 17:59 Laatste update: 18:01

Het gaat langer duren voordat de Verenigde Staten weer mensen op de maan zetten. De bemande maanmissie zou op vroegst pas in 2026 kunnen plaatsvinden.

Ruimtevaartorganisatie NASA maakte vorige week bekend dat de eerste bemande missie niet in 2024, maar op zijn vroegst in 2025 gaat gebeuren. Maar ook dat is niet haalbaar, concludeert de Amerikaanse rekenkamer.

De Office of Inspector General van de NASA heeft de plannen voor de zogeheten Artemis-missie doorgelicht. De bemande missie loopt nog meer vertraging op, luidt de conclusie van de toezichthouder. Op zijn vroegst kunnen de eerste astronauten in 2026 voet op de maan zetten.

Strijd tussen SpaceX en Blue Origin

Het uitstel komt onder meer door de coronapandemie. Als gevolg van alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, kunnen minder mensen tegelijk samenwerken. Bovendien zijn de ruimtepakken van de astronauten nog lang niet klaar.

Verder ruzieden de multimiljardairs Jeff Bezos (Blue Origin) en Elon Musk (SpaceX) over wie de maanlander mocht bouwen. Musk kreeg die opdracht en Bezos vocht dat tevergeefs aan bij de rechter.

1972 voor het laatst

Tussen juli 1969 en december 1972 hebben in totaal twaalf Amerikanen op de maan rondgelopen. Neil Armstrong en Buzz Aldrin waren de eersten.

Al bijna twintig jaar lang proberen de Amerikanen een nieuwe vlucht naar de maan van de grond te krijgen, maar de plannen van de ene president worden door de opvolger omgegooid.  

SpaceX mag dus het ruimtevaartuig ontwikkelen waarmee astronauten weer voet op de maan moeten zetten. Het is de bedoeling dat een vrouw en een niet-witte man op de maan landen. In een later stadium moet er een bemande missie naar Mars volgen.

Waarom 'we' terug gaan naar de maan: