Cyberpunk 2077 uit PlayStation Store gehaald, gamers krijgen geld terug
Games

Cyberpunk 2077 uit PlayStation Store gehaald, gamers krijgen geld terug

18-12-2020 11:12 Laatste update: 14:43

Sony heeft de hitgame Cyberpunk 2077 uit de PlayStation Store gehaald, nadat steeds meer spelers melding deden van een grote hoeveelheid bugs en andere mankementen.

De PlayStation-maker belooft daarnaast geld terug te geven aan klanten die spijt hebben van hun aankoop. Dat kan via een speciale webpagina.

De maatregel geldt alleen voor de digitale winkel. Het spel kan nog wel in fysieke winkels worden gekocht.

Acht jaar in de maak

Gamers keken acht jaar lang uit naar Cyberpunk 2077, dat is ontwikkeld door de Poolse studio achter de Witcher-games. Het spel speelt af in de nabije toekomst, die technologische vooruitgang is veranderd in een dystopie.

Recensenten merkten vlak voor verschijning al op dat het spel vol zat met bugs, maar de maker beloofde deze problemen op termijn op te lossen. 

PlayStation 4 en Xbox One

Bij deze vroege tests werd echter de pc-versie van de game gespeeld. Het spel presteert slechter op spelcomputers, voornamelijk de inmiddels wat oudere PlayStation 4 en Xbox One (S). 

De gamestudio bood onlangs zijn excuses aan voor de grote hoeveelheid fouten en zei tot in het volgende jaar nog te werken aan veel verbeteringen. Daarnaast mochten getroffen gamers hun geld terugvragen, werd toen al beloofd.

Gamemania

De Nederlandse gamewinkel Gamemania heeft vrijdag op de bestelpagina een waarschuwing toegevoegd: "Momenteel zijn de technische prestaties van Cyberpunk 2077 op de basisconsoles van PlayStation 4 en Xbox One niet optimaal. Ontwikkelaar CD Projekt Red verontschuldigt zich hiervoor en zal in januari en februari grote updates uitbrengen om de prestaties op deze consoles te verbeteren."

Gamemakers met de dood bedreigd

De release van Cyberpunk 2077 werd dit jaar meerdere keren uitgesteld. Na het laatste uitstel in november kregen de makers van het spel doodsbedreigingen.

Op 10 december verscheen de game voor de pc, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X en S en Google Stadia. Ruim acht miljoen mensen hadden het spel al in de voorverkoop gekocht. Daarmee was Cyberpunk 2077 op weg om een van de snelst verkopende games ooit te worden. Volgens CD Projekt Red is de verkoop na de release vanwege alle klachten drastisch gedaald. 

De gamestudio bracht ook al een update uit die moet voorkomen dat spelers door het spel epileptische aanvallen krijgen. 

Review: PlayStation 5