Rolls-Royce claimt snelste elektrische vliegtuig 
Elektrisch vliegen

Rolls-Royce claimt 'snelste elektrische vliegtuig': 623 km/u

22 november 2021 om 15:16
Laatste update: 22 november 2021 om 16:01

Vliegtuigbouwer Rolls-Royce zegt bij testvluchten meerdere records voor elektrische vliegtuigen te hebben verbroken.

Het elektrische vliegtuig genaamd Spirit of Innovation haalde volgens Rolls-Royce een topsnelheid van 623 kilometer per uur. Rolls-Royce claimde ook de snelste tijd voor het bereiken van een hoogte van drie kilometer. Daar deed het elektrische vliegtuig 3,4 minuten over.

Ook brak de Spirit of Innovation het record voor de hoogste topsnelheid over een afstand van drie kilometer: 556 km/u. Dat laatste record was veel sneller dan het vorige record van de Siemens Extra 330LE (342 km/u).

De internationale luchtvaartorganisatie FAI moet de gemeten snelheden nog bevestigen. De records zouden opmerkelijk zijn omdat de Spirit Of Innovation pas in september zijn eerste vlucht maakte.

Het elektrische vliegtuig van Rolls-Royce wordt aangedreven door een 400 kW elektrische motor (535 pk). Volgens de fabrikant is dit accupakket met 6480 cellen het ‘meest krachtige ooit in de luchtvaart’.

Korte vluchten

Elektrische vliegtuigen worden gezien als een duurzame optie voor de toekomst. In eerste instantie zijn ze alleen geschikt voor korte vluchten, want ze hebben nog een relatief kleine actieradius.

Bovendien kunnen elektrische vliegtuigen nog weinig passagiers vervoeren. Het 'grootste elektrische vliegtuig' had vorig jaar bijvoorbeeld nog maar plek voor negen mensen. 

Nederlandse plannen

Ook in Nederland vliegen sinds kort al enkele elektrische vliegtuigen rond. In 2026 moeten de eerste commerciële elektrische vluchten binnen Nederland plaatsvinden. Overigens gaan er vanaf 2024 ook waterstofvliegtuigen vliegen in ons land.

Elektrisch vliegen komt eraan: