© Gemeente Zeewolde

Facebook-moederbedrijf Meta blijkt opdrachtgever enorm datacenter Zeewolde

Concepttekening: zo zou het Meta-datacenter eruit komen te zien.

Vermoedens bestonden al

Facebook-moederbedrijf Meta blijkt opdrachtgever enorm datacenter Zeewolde

24-11-2021 12:34 Laatste update: 12:53

Na maanden van sterke vermoedens blijkt Facebook-moederbedrijf Meta inderdaad de opdrachtgever achter de geplande bouw van een enorm datacenter in Zeewolde.

Meta maakte woensdagochtend bekend dat het inderdaad de opdrachtgever is van het grote datacenter dat in Zeewolde gepland staat. Er zijn al langer speculaties dat Facebook achter de aanvraag zit, die de afgelopen tijd werd aangestuurd door het bedrijf Polder Networks B.V., opgezet door Meta. De ontwerpplannen van het datacenter wezen al op Facebook: bestaande datacenters van Facebook zien er bijna hetzelfde uit.

Grootste van Nederland

Het datacenter in Zeewolde zal het grootste van Nederland worden met een oppervlakte van 166 hectare, ofwel 1,6 miljoen vierkante meter. Daarnaast is nog eens 35 hectare ingericht voor andere bedrijven.

Meta stelt dat de bouw van het datacenter nodig is om 'onze infrastructuur uit te breiden voor een goede bedrijfsvoering'. De volgende stappen zijn volgens Meta het 'voldoen aan de vergunnings- en goedkeuringsprocessen'.

Gemeente al lang positief

Het aanvraagproces loopt al sinds eind 2019, toen het onbekende Polder Networks B.V. aanklopte bij de gemeente Zeewolde. Inmiddels is er al onder meer een uitgebreide milieueffectrapportage gemaakt, waarbij de betreffende commissie in augustus nog aan de gemeente en provincie adviseerde om de milieu-effecten nog nader te onderzoeken.

De toestemming van het college van burgemeesters en wethouders van Zeewolde volgde vorige week. Het college was sinds het begin al positief over de komst van het datacenter, schreef Omroep Flevoland vorige week. Ook de gemeenteraad van Zeewolde stond al unaniem achter de komst van het datacenter, met voorwaarden rond onder meer geluidsproductie en milieu-effecten.

Kritiek om groot energieverbruik

Ondanks het positieve onthaal van de gemeente zijn er wel kritische noten. Zo zijn er zorgen over het enorme energieverbruik van het datacenter, dat gelijk zou staan aan dat van de stad Amsterdam. Ook zijn er zorgen dat het gebruikte koelwater opgewarmd weer terugstroomt in de nabijgelegen kanaal de Hoge Vaart, met onbekende klimaatgevolgen.

Het college van burgemeesters en wethouders van Zeewolde zegt woensdag over het energieverbruik: "Er is meer capaciteit nodig, de elektrische infrastructuur moet versterkt worden. We vinden het daarbij belangrijk dat de restwarmte van het datacenter gebruikt wordt. Facebook wil dat ook, maar het is aan ons als overheden om daarin de volgende stappen te zetten."

Gemeente verwacht investeringen in regio

Opvallend is wel dat het college B&W van Zeewolde nog niet kan verzekeren of de restwarmte van het datacenter inderdaad benut zal worden. "Garantie kunnen we niet geven. Wij leggen het warmtenet aan, dat moet snel gebeuren. Met wat we hebben afgesproken zijn we ervan overtuigd dat de restwarmte gebruikt kan worden."

Het college verwacht als laatste ook nog investeringen van Meta in de omgeving. "Dat doen ze ook in Zweden", aldus het college; in Zweden heeft Facebook een vergelijkbaar datacenter bij de stad Luleå.

Het college van Zeewolde verwacht 'digitalisering, playgrounds voor mensen met beperkingen, hoe zulke mensen meer betrokken kunnen worden, ook qua onderwijs. We verwachten een groot palet aan programma’s, niet alleen in Zeewolde maar in de hele regio."

Meer techreuzen in Nederland

Op 16 december is de laatste stap in het vergunningsproces. Op die dag neemt de gemeenteraad een definitief besluit: mits positief kan dan meteen de schep de grond in. Wel zijn er nog 166 zienswijzen ingediend: zorgen door omwonenden. Die burgers krijgen de komende dagen schriftelijk antwoord op hun vraag, maar de zienswijzen hebben niet geleid tot een afgelasting van de plannen.

Er staan meer datacenters van techreuzen in Nederland. Zo heeft Google een groot datacenter in Groningen. Drie nieuwe Google-centra in het Noord-Hollands Hollands Kroon werden eerder dit jaar geschrapt. Microsoft heeft in diezelfde gemeente een datacenter, in het dorp Middenmeer.

Het bedrijf wilde een tweede center bouwen. De provincie ging daar eerder dit jaar niet mee akkoord, later volgde een gedoogbeslissing waardoor de bouw toch door kon gaan.