Microsoft beloofde Apple exclusieve games in ruil voor App Store-toegang

Xbox-games op de iPhone via Game Pass

Xbox Game Pass

Microsoft beloofde Apple exclusieve games in ruil voor App Store-toegang

10-12-2021 11:38 Laatste update: 11:46

Microsoft heeft Apple exclusieve Xbox-games voor de App Store beloofd als Apple de gamestreamingdienst van Xbox zou toelaten tot de appwinkel. De bedrijven bereikten uiteindelijk geen akkoord.

In 2020 leken Microsoft en Apple dichtbij een overeenkomst, meldt The Verge op basis van e-mails die in de rechtszaak tussen Apple en Epic Games zijn geopenbaard. Microsoft was bereid mee te gaan in veel van Apples eisen rond een Xbox Game Pass-app voor gamestreaming. Microsoft beloofde zelfs Xbox-games ook exclusief voor iOS beschikbaar te maken om Apple te paaien, bevestigt een topman nu. Toch ketste de deal af.

Daarom hebben iOS-gebruikers nu geen app waarmee zij Xbox-games kunnen streamen, in tegenstelling tot Android-gebruikers. iOS-gebruikers zijn aangewezen op een sub-optimale webversie van de gamestreamingdienst. Met die dienst kunnen games in het Game Pass-aanbod van Xbox worden gespeeld zonder dat een Xbox of krachtige pc nodig is, zonder download en zonder installatie.

Verzamel-app niet toegestaan

Apple stelt dat het streamen van games onder zijn richtlijnen niet is toegestaan. Apple is daarom tegen een zogenoemde verzamel-app zoals die op Android beschikbaar is: één app waarmee allerlei games gestremd kunnen worden.

Microsoft wilde dat oplossen door voor elke game in zijn Game Pass-aanbod een speciale App Store-versie te maken. Die app zou een soort complexe snelkoppeling zijn: beschikbaar in de App Store, maar de game zou nog steeds worden gestreamd vanaf de servers van Microsoft.

In-app aankopen

Die mogelijkheid van losse apps was begin 2020 in een vergevorderd stadium volgens interne mails van onder meer zakelijk Xbox-hoofd Lori Wright. Maar toen ontstonden bij Apple zorgen over in-app-aankopen, bijvoorbeeld uitbreidingen binnen games. Apple was bang dat Microsoft met die aankopen het betaalsysteem van Apple zou omzeilen, omdat de games technisch gezien niet op de iPhone van de gebruiker staan.

Door die zorgen kwam er uiteindelijk toch geen Xbox Game Pass-app in de App Store, en ook geen losse streaming-apps per Xbox-game. Apple laat in een verklaring aan The Verge weten dat de uiteindelijke weigering inderdaad te maken had met in-app-aankopen.

De Xbox Cloud Gaming-topman Kareem Choudhry ontkent dat weer en wijst op de Android-app van Xbox, waarin geen in-app-aankopen zitten. De topman stelt simpelweg dat Apple de "voorstellen heeft afgewezen, waardoor we zonder mogelijkheid kwamen om een samenhangend Xbox Game Pass-aanbod te bieden".

Ondanks de webversie voor iOS, blijft Microsoft volgens Choudhry "zoelen naar haalbare oplossingen waarmee we de App Store in komen".

Zo werkt Xbox cloudgaming via Android en iPhone: