Toyota steekt tientallen miljarden in elektrische auto's
Elektrische auto's

Toyota steekt tientallen miljarden in elektrische auto's

14-12-2021 16:49 Laatste update: 16:51

Toyota pompt tientallen miljarden in de ontwikkeling en productie van elektrische auto's. Het Japanse bedrijf wil voor 2030 jaarlijks 3,5 miljoen elektrische wagens verkopen.

Toyota's investering in elektrische voertuigen komt neer op omgerekend 31 miljard euro. Rond 2030 moeten er dertig elektrische modellen zijn ontwikkeld, tegen vijftien modellen in 2025, zei het Japanse bedrijf vandaag tijdens een presentatie.

Toyota wil de strijd aangaan met onder andere Tesla en Volkswagen. Ter vergelijking: Volkswagen investeert 52 miljard euro in nieuwe elektrische voertuigen.

Pickup-truck en Lexus

Onder de nieuwe elektrische Toyota-modellen is een pickup-truck, die moet gaan concurreren met onder meer de Ford F-150 Lightning, Rivian R1T en Tesla Cybertruck.

Toyota toonde ook nieuwe elektrische Lexus-conceptauto's, waaronder een sedan en een suv. De Lexus Electrified Sport zou van 0 naar 100 km/u gaan in iets meer dan 2 seconden en een actieradius van 700 kilometer krijgen.

Jarenlang afwachten

De stap van Toyota komt na lang twijfelen. De fabrikant vroeg zich jarenlang af of de wereld, buiten Europa en de Verenigde Staten, wel echt klaar is voor de overstap van verbrandingsmotoren naar elektrische of semi-elektrische varianten.

"We willen klaar zijn voor elke verandering en onze klanten een scala aan opties bieden", zegt topman Akio Toyoda nu.

Ook in hybride en waterstofauto's steekt Toyota nog eens 4 biljoen yen (31 miljoen euro).

Op reis in een elektrische auto? Let hier op: