© Gemeente Zeewolde

Ophef over mega-datacenters: 'Wij betalen voor hun stroom'

Impressie van het datacenter in Zeewolde.

Bright Podcast ?

Ophef over mega-datacenters: 'Wij betalen voor hun stroom'

15-12-2021 17:33 Laatste update: 17:37

Nederland krijgt steeds meer grote datacenters van techreuzen. Het enorme 'serverhok' van Facebook/Meta dat in Zeewolde moet verrijzen, lijkt de druppel. Is dat terecht?

Luister op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

Na maanden van vermoedens werd onlangs duidelijk: het is inderdaad Facebook-moederbedrijf Meta dat het enorme datacenter bij het dorp Zeewolde wil bouwen. Wordt dat een gigantische hal vol met energieslurpende servers, of juist een prima besteding van grond waar we toch geen extra landbouw meer op willen? Wat moet je nou eigenlijk denken van die wildgroei van datacenters? We praten erover in deze Bright Podcast.

Volg de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19.

Of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.

Kijk ook: datacenters in de polder

Tips uit deze aflevering:

Artikel: Inside Apple Park van Wallpaper Magazine. Een kijkje achter de schermen kijken bij Apple. Hoe worden daar gadgets ontworpen nu Jony Ive niet meer de baas is? Met teams, blijkt. In grote, open ruimtes met grote tafels. Mooie foto’s, leuk inkijkje in hoe dat gaat. Je ziet bijvoorbeeld modelbouwers die allemaal varianten maken van de camera van de iPhone 13 Pro, met elk weer een ander detail.

Website: BusySimulator.com, een site waarmee je kan doen alsof je heel druk bent. De site laat geluidjes horen van populaire apps als Slack, Teams, Discord, Apple Mail, Outlook en zelfs een trillende telefoon. Je kan inloggen welke geluidjes je wil horen, en per geluidje hoe vaak. Zo klinkt het voor iedereen om je heen alsof je geen rust hebt, zodat je misschien juist wat rust kan pakken. Moderne problemen vragen om moderne oplossingen.

Game: Age of Empires IV, het nieuwste deel in de legendarische Real Time Strategy-reeks biedt meer van hetzelfde, en dat is in dit geval prima. Mooier, completer en met hele video's die laten zien wat voor invloed bijvoorbeeld uitvindingen hadden op de macht stammen, steden, landen en keizerrijken. Beschikbaar voor Windows, ook als onderdeel van Game Pass.

Podcast: de Cor Potcast, een podcast over voetbal van FC Afkicken met AFC-aanvaller Thomas Verhaar, voormalig profkeeper Maarten de Fockert en Sparta-verdediger Bart Vriends. Opvallend: de voetballers interviewden onlangs ook eurocommissaris Frans Timmermans.

In de Bright Podcast bespreken we elke week de belangrijkste ontwikkelingen in de tech-wereld, aangevuld met tips.

Volg de podcast op: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en ART19 of voeg de RSS-feed toe aan je favoriete podcast-app.