EU-onderzoek: 'Nederlanders meest kritisch als ze nepnieuws zien'
Aan kop in Europa

EU-onderzoek: 'Nederlanders meest kritisch als ze nepnieuws zien'

16-12-2021 14:06 Laatste update: 14:07

Nederlanders gaan van alle Europeanen het vaakst na of nepnieuws en andere desinformatie die ze voorgeschoteld krijgen wel klopt.

Dat meldt de EU-organisatie Eurostat na een onderzoek. Tweederde van de Nederlanders heeft de afgelopen drie maanden op internet onjuiste of misleidende informatie voorgeschoteld gekregen. Alleen Finnen en IJslanders overkwam dat vaker. 

Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) probeert te controleren of de informatie klopt, bijvoorbeeld door te zoeken naar andere bronnen op internet of door de informatie met anderen te bespreken. Daarmee gaat Nederland aan kop in de EU.

Oost-Europeanen checken minst vaak

Gemiddeld checkt maar 23 procent van de Europeanen of online-informatie klopt. Inwoners van Litouwen, Roemenië, Polen en Bulgarije proberen informatie het minst vaak te verifiëren.

Kritiek op techplatforms

Sinds de coronacrisis nemen de zorgen over nepnieuws toe, omdat de desinformatie invloed heeft op het draagvlak voor allerlei overheidsmaatregelen.

Grote techplatforms als Facebook, Instagram, YouTube en Twitter proberen corona-nepnieuws in te dammen. Toch blijft er veel kritiek klinken op de rol van de techbedrijven. Zo zou Facebook te weinig doen, zei onder andere de Amerikaanse president Joe Biden