Prins Constantijn niet naar techbeurs CES, ook meer bedrijven haken af

CES 2019, de laatste keer zonder corona-maatregelen.

Omikrondreiging groeit

Prins Constantijn niet naar techbeurs CES, ook meer bedrijven haken af

24-12-2021 10:59 Laatste update: 11:29

De grote techbeurs CES staat begin januari op de agenda, maar steeds meer techbedrijven zeggen af vanwege de omikronvariant van het coronavirus. Ook Prins Constantijn gaat niet mee als speciaal gezant van de Nederlandse techbedrijven.

Prins Constantijn vergezelt al jaren de Nederlandse tech-startups naar grote internationale beurzen als zogeheten 'special envoy' van TechLeap.NL, voorheen Startup Delta. Dit jaar gaan zo'n 70 Nederlandse techbedrijven in afgeslankte vorm naar de CES. Maar dat gebeurt zonder prins Constantijn als speciaal gezant, zegt een woordvoerder van TechLeap.

"De hernieuwde inzet voor de missie is nu volledig gericht op de deelnemende startups en scale-ups en hun stands. Evenementen die op initiatief van de missieorganisatie en marge van de CES-programmering zouden plaatsvinden, worden geannuleerd", aldus de woordvoerder.

Nederlandse paviljoens wel behouden

Iedereen die niet operationeel is betrokken bij de TechLeap-organisatie gaat niet mee naar de beurs. Dat geldt dus voor de prins, en voor hoog-ambtelijke vertegenwoordigers van de ministeries voor Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. "De Nederlandse paviljoens blijven behouden. Zo kunnen de Nederlandse startups en scale-ups nog altijd op de beurs staan onder Nederlandse vlag", zegt de woordvoerder.

Veel grote techbedrijven haken ook af

Grote Amerikaanse bedrijven zegden eerder deze week hun deelname aan CES al af. Bedrijven als Facebook-moeder Meta, Amazon, T-Mobile en Twitter komen vanwege de omikronvariant van corona toch niet fysiek naar de beurs, maar zullen hun geplande nieuws mogelijk wel digitaal verkondigen tijdens CES.

Bedrijven als Samsung en AMD zijn nog wel van plan naar CES te gaan maar met 'beperkte aanwezigheid', meldt Bloomberg. LG zei eerder deze week tegen The Verge dat het aanwezig zou zijn zolang de organisatie van CES nog achter het evenement staat, en ook Sony zei nog te willen gaan. Ook Qualcomm, OnePlus en HTC willen nog steeds aanwezig zijn.

De Consumer Electronics Show (CES) is de grootste technologiebeurs ter wereld en vindt elk jaar plaats in Las Vegas. De eerste editie was in 1967. Onder de innovaties die op de CES werden onthuld zijn de videorecorder, de cd-speler, hd-tv, de Xbox en de Blu-ray-dvd.

Luister ook onze podcast: