Bright 25

Bright 25 van 2021: Slimme energie

Bright 25 van 2021: Slimme energie
28 december om 12:00
Laatste update: 30 december om 11:46

Met de Bright 25 blikken we terug op het tech-jaar met de belangrijkste tech-trends, gadgets en content. Op nummer 4: slimmer omgaan met energie.

Door een bijzondere samenloop van factoren (corona, minder gas uit Rusland, gesloten kolen- en kerncentrales, minder gas uit Groningen) rijzen de energieprijzen momenteel de pan uit. Heb je een variabel contract of een vast contract dat bijna afloopt, dan kun je fors meer moeten gaan betalen. Dat schreeuwt op slimme oplossingen.

Dan doelen we niet op de slappe afspraken in Glasgow of de groteske datacenters van big tech in onze polders, maar op actie die je zelf kunt ondernemen.

Warmtepompen om van het gas af te komen zijn helaas nog een dure investering. Maar als je zonnepanelen hebt kun je slimmer met je energie omgaan. Gebruik zoveel mogelijk stroom op het moment dat je die opwekt.

En zelfs als je geen panelen dan kun je je portemonnee én het klimaat helpen door groene energie af te nemen wanneer die echt groen is (lees: op moment van opwekking, in plaats van groencertificaten). Power to the people.

Tips: energie besparen met je smart home

Bright 25 van 2021:

Nummer 1: QR-code

Nummer 2: Chiptekort

Nummer 3: Elon Musk vs Jeff Bezos

Nummer 4: slimme energie

Nummer 5: strijd om de appstores

Nummers 6 t/m 10: Cable-cutting, metaverse, Nothing Ear 1, Hyundai Ioniq 5, right to repair.

Nummers 11 t/m 15: E-bikes, vouwtelefoons, bluetooth-trackers, ransomware, Bo Burnham.

Nummers 16 t/m 20: Squid Game, Dune, Windows 11, Xbox Game Pass, pro-smartphones,

Nummers 21 t/m 25: Clubhouse, NFT's, social media, slimme deurbellen, nieuwe chips.