Bright 25 van 2021: E-bikes, AirTags en vouwtelefoons

Cowboy 4 e-bike

Bright 25

Bright 25 van 2021: E-bikes, AirTags en vouwtelefoons

23-12-2021 14:10 Laatste update: 30-12-2021 11:46

Sinds 2005 maakt Bright eind december de balans op van het tech-jaar. In de Bright 25 staat het beste op het gebied van gadgets, tech-trends en content. Vandaag de nummers 15 t/m 11.

15. Vouwtelefoons

Bij zijn derde poging heeft Samsung eindelijk een vouwtelefoon zonder kinderziektes of concessies uitgebracht. De Galaxy Z Fold3 5G is nog steeds bijzonder prijzig (inmiddels 1600 euro), dat wel, maar hij mag er zijn. Samen met de Flip3 geeft Samsung de concurrentie het nakijken.

Of nou ja, totdat Oppo zijn eerste veelbelovende vouwtelefoon op de valreep van 2021 aankondigde: de Find N. We hebben ‘m al kunnen testen, de video zie je spoedig op ons kanaal. En vlak na Oppo onthulde Huawei ook nog de vierkante, opvouwbare P50 Pocket. Kortom: vouwtelefoons zijn tóch een blijvertje.

14. Inside

Inside is het lockdown-meesterwerk van de Amerikaanse komiek Bo Burnham dat eind mei op Netflix verscheen. De special is door Burnham in zijn eentje vanuit zijn gasthuisje in Los Angeles geschreven, geregisseerd, gefilmd en gemonteerd zonder crew of publiek. De sketches laten zien hoe de lockdown sporen nalaat op zijn gemoed.

De songs, met Welcome to the Internet, White Woman’s Instagram, Bezos en All Eyes on Me als uitschieters, voelen als de soundtrack van 2021. Briljant.

13. Ransomware

Bedrijven hadden in 2021 naast corona nog een grote zorg: ransomware. Grote multinationals werden slachtoffer van cybercriminelen die bestanden gijzelden en losgeld eisten, van een van de grootste oliepijpleidingbedrijven tot ‘s werelds grootste vleesverwerker. Maar ook kleinere bedrijven vielen ten prooi aan de cyberbendes. Het leidde in ons land bijvoorbeeld tot lege kaasschappen in de supermarkt, en ook RTL Nederland werd geraakt

De schade door ransomware liep op tot astronomische bedragen, maar de gevaren zijn nog veel groter. Cybercrime vormt een enorm risico voor onze nationale veiligheid, bijvoorbeeld voor onze energievoorziening. Hoogste tijd voor actie dus. Ruim dertig landen gaan samenwerken om ransomware te bestrijden. Het slechte nieuws: Rusland doet niet mee, terwijl dat land wordt gezien als dé uitvalsbasis voor cyberbendes.

12. AirTag en SmartTag+

De Apple AirTag en Samsung SmartTag+ hebben bluetooth-trackers definitief op de kaart gezet. Ze komen het beste tot hun recht in gezelschap van respectievelijk een iPhone en een Galaxy. Dan zijn ze op hun sterkst en geven ze de pionier onder de trackers, Tile, het nakijken.

De vindbaarheid van trackers staat of valt namelijk bij het netwerk dat mee helpt zoeken. Dat is bij Samsung dankzij al die Galaxy-smartphones al twee keer zo groot als bij Tile en Apple gaat daar met een miljard apparaten die een verloren AirTag kunnen traceren nog eens overheen. Klein maar fijn.

11. E-bike Cowboy 4

We zagen afgelopen jaar hele fijne e-bikes verschijnen. In de zoektocht naar de beste balans tussen prijs, kwaliteit, vernuft en design viel de Como SL 5.0 van Specialized op en de Electric Ace van Veloretti.

Maar de beste e-bike van 2021 is de Cowboy 4. Een fraai design dat hand in hand gaat met vernuft, zoals valdetectie en het draadloos opladen van je smartphone op het stuur. Schitterend.

Bright 25 van 2021:

Nummer 1: QR-code

Nummer 2: Chiptekort

Nummer 3: Elon Musk vs Jeff Bezos

Nummer 4: slimme energie

Nummer 5: strijd om de appstores

Nummers 6 t/m 10: Cable-cutting, metaverse, Nothing Ear 1, Hyundai Ioniq 5, right to repair.

Nummers 11 t/m 15: E-bikes, vouwtelefoons, bluetooth-trackers, ransomware, Bo Burnham.

Nummers 16 t/m 20: Squid Game, Dune, Windows 11, Xbox Game Pass, pro-smartphones,

Nummers 21 t/m 25: Clubhouse, NFT's, social media, slimme deurbellen, nieuwe chips.