Bright 25 van 2021: de strijd om de appstore
Bright 25

Bright 25 van 2021: de strijd om de appstore

27-12-2021 08:06 Laatste update: 30-12-2021 11:46

Met de Bright 25 blikken we terug op het tech-jaar met de belangrijkste tech-trends, gadgets en content. Op nummer 5: de slepende strijd rond de appwinkels.

De eerste veldslag is geweest, maar de strijd om de appstore is dit jaar nog niet beslist. Veelzeggend: na het vonnis in de zaak tussen Epic Games en Apple gingen beide partijen in hoger beroep.

De Fortnite-maker vindt dat Apple zijn macht misbruikt met de strenge regels en hoge commissies in de App Store. De rechter gaf echter Apple op de meeste punten gelijk. Zo hoeft het in iOS geen alternatieve appwinkels toe te laten of het sideloaden van apps van buiten de eigen App Store mogelijk te maken. Ook keert Fortnite niet terug in de App Store.

Andere betaalmethodes toestaan

Op een belangrijk punt kreeg Epic wél zijn zin: Apple moet andere betaalmethodes in de App Store gaan toestaan. Apple blijft zich daar fel tegen verzetten en heeft van de rechter uitstel gekregen.

De iPhone-maker handhaaft zijn starre houding. Dat lijkt niet erg verstandig, nu politici in de VS en de EU de macht van Big Tech willen inperken. Strengere regels voor appwinkels lijken een kwestie van tijd.

Besluit ACM

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) eist dat Apple de App Store-voorwaarden gaat aanpassen, zodat externe betaalmethodes moeten worden toegestaan. Ook moeten appbouwers in hun apps kunnen verwijderen naar externe betaalopties, wat Apple momenteel ook verbiedt. De ACM noemt het beleid van Apple 'onredelijk en in strijd met de mededingingsregels'.

Android en Windows

Curieus: in 2021 hebben vooral gebruikers van Android en Windows baat gehad bij de juridische conflicten rond de appwinkels. Google verlaagde zijn app-commissies en Microsoft schafte ze helemaal af

Bright 25 van 2021:

Nummer 1: QR-code

Nummer 2: Chiptekort

Nummer 3: Elon Musk vs Jeff Bezos

Nummer 4: slimme energie

Nummer 5: strijd om de appstores

Nummers 6 t/m 10: Cable-cutting, metaverse, Nothing Ear 1, Hyundai Ioniq 5, right to repair.

Nummers 11 t/m 15: E-bikes, vouwtelefoons, bluetooth-trackers, ransomware, Bo Burnham.

Nummers 16 t/m 20: Squid Game, Dune, Windows 11, Xbox Game Pass, pro-smartphones,

Nummers 21 t/m 25: Clubhouse, NFT's, social media, slimme deurbellen, nieuwe chips.