Instagram zet in 2022 nog meer in op video
Concurrentie met TikTok

Instagram zet in 2022 nog meer in op video

29-12-2021 15:48 Laatste update: 15:48

Instagram zegt zich komend jaar nog meer te gaan focussen op video's. Zo wil Instagram zijn TikTok-concurrent Reels sneller laten groeien.

De bestaande videoformaten van Instagram, zoals berichten met video's, worden samengevoegd rond het videoformat Reels. "We gaan onze focus op video verdubbelen", zegt Instagram-topman Adam Mosseri in een video over de plannen voor 2022. 

De Instagram-topman zei afgelopen zomer ook al dat het sociale medium zichzelf niet langer ziet als een app voor het delen van foto's, maar dat video meer prioriteit zou krijgen. Dat wordt komend jaar extra kracht bijgezet, aldus Mosseri. "We moeten opnieuw uitvinden wat Instagram is. De wereld verandert snel en wij moeten meeveranderen."

In navolging van TikTok

Reels is een functie die is te vergelijken met de korte video's van TikTok. Eind 2020 kreeg Reels al een prominente plek in de Instagram-app. Het doel van komend jaar is volgens Mosseri om Reels nog sneller te laten groeien.

Instagram is niet het enige sociale medium dat probeert om het succes van TikTok met korte video's te kopiëren. Ook YouTube zet de laatste tijd steeds meer in op YouTube Shorts, dat sinds juli ook in Nederland beschikbaar is.

Chatten

Instagram gaat volgens de topman ook de berichtendienst in de app verbeteren, omdat chatten volgens hem 'de primaire vorm van communicatie' is. Instagram-moederbedrijf Meta wil Facebook, Instagram en WhatsApp uiteindelijk samenvoegen tot één grote, onderliggende chatdienst, waarbij de aparte apps wel blijven bestaan.

Mosseri zegt dat Instagram ook de werking van de app transparanter wil maken, 'zodat mensen begrijpen hoe Instagram werkt'. Hoe het bedrijf dat precies wil doen, lichtte hij niet toe. Daarnaast komen er nieuwe manieren voor influencers en creators om geld te verdienen op Instagram.

Chronologische feed

Onlangs beloofde Instagram ook dat binnenkort de chronologische feed terugkeert in de app. Gebruikers kunnen dan alle berichten van mensen die ze volgen in de chronologische volgorde onder elkaar zien, als alternatief voor het huidige overzicht met een rangschikking die door algoritmes is bepaald. 

Volg Bright ook op Instagram.

De beste tech van 2021: