Instagram belooft: chronologische feed komt binnenkort terug
Begin volgend jaar

Instagram belooft: chronologische feed komt binnenkort terug

09-12-2021 11:28 Laatste update: 12:10

Instagram-topman Adam Mosseri zegt dat zijn bedrijf werkt aan een terugkeer van de chronologische weergave van de nieuwsfeed, zodat alle nieuwste berichten bovenaan staan.

Na een paar jaar van chronologische weergave stapte Instagram in 2016 over op een nieuwsfeed die door een algoritme wordt gesorteerd. Niet de nieuwste foto's en video's staan dan bovenaan, maar de feed is geordend op basis van de activiteit en voorkeuren van de gebruiker. Nu werkt Instagram aan een terugkeer van de chronologische optie, zegt topman Adam Mosseri in een hoorzitting van de Amerikaanse senaat.

"We werken momenteel aan een versie van een chronologische feed die we volgend jaar hopen te lanceren", aldus Mosseri. Er wordt volgens de topman al maanden aan de functie gewerkt; vorig jaar waren er al geruchten over de terugkeer van de functie. Mosseri mikt op "het eerste kwartaal van volgend jaar" voor het verschijnen van de functie.

Twitter ging Instagram voor

Een vergelijkbare optie bestaat in Twitter, dat tussen 2016 en 2018 geen chronologische weergave had. Inmiddels kunnen gebruikers met een knop bovenaan de pagina makkelijk wisselen tussen een weergave van meest recente en 'meest relevante' tweets.

In juni pleitte Mosseri juist nog tegen een chronologische weergave. De algoritmisch geordende nieuwsfeed zorgt er volgens Mosseri voor dat gebruikers de foto's en video's zien die voor hen het belangrijkst zijn. Het is volgens de topman "onmogelijk voor de meeste mensen om alle berichten te zien, laat staan die voor hen belangrijk zijn".

Kritiek op algoritmen

Er is echter al jaren kritiek op de algoritmen. Volgens critici zijn die vooral ontworpen om gebruikers steeds weer een paar minuten langer in de app te houden. Wie het idee heeft alles te hebben gezien, sluit de app af – en minder tijd betekent minder reclame-inkomsten voor Instagram. In oktober beloofden Facebook en Instagram om onderzoekers inzicht te geven in de algoritmes.

Verder beloofde Instagram laatst om in ieder geval jonge gebruikers minder 'gevoelige beelden' te laten zien in de Explore-functie van de app. Met de terugkeer van de chronologische optie krijgen gebruikers ook de mogelijkheid om een nieuwsfeed met favorieten te maken, waarbij berichten van aangewezen vrienden hoger in de nieuwsfeed komen. Beide functies worden straks optioneel, meldt Engadget.

Senatoren niet mals tegenover topman

Mosseri stond tegenover de Amerikaanse senaat om te getuigen over het gebruik van Instagram door kinderen. Dat gebeurt onder meer nadat klokkenluider Frances Haugen uit de school klapte over interne onderzoeken die wijzen op de negatieve gevolgen van Instagram op het zelfbeeld van jongeren. Ook was Instagram van plan een kinderversie van zijn app te maken, een idee dat door de vele kritiek in de ijskast is gezet.

Senatoren zijn niet onder de indruk van stappen van Instagram om kinderen. Tieners in Engelstalige landen krijgen bijvoorbeeld de oproep om een pauze te nemen na lang Instagram-gebruik. "Wat u nu voorstelt is teleurstellend", zei Democraat Richard Blumenthal. "Dit gaat kinderen niet redden van de verslavende effecten van uw platform." De senator voegde daaraan toe: "De tijd voor zelfcontrole is voorbij."