Opvouwbare smartphones

Samsung verkocht dit jaar vier keer meer vouwtelefoons dan in 2020

© Samsung

samsung opvouwbare smartphone galaxy z fold 3 flip 3 fold3 flip3
30 december om 17:34
Laatste update: 30 december om 17:40

Samsung heeft dit jaar vier keer meer opvouwbare smartphones verscheept dan in 2020. De vouwtelefoons zorgen er vaker dan andere high-end modellen voor dat mensen overstappen van een ander merk naar Samsung, zegt de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Samsung zegt dat zijn nieuwe opvouwbare Galaxy Z-smartphones vaker zijn verkocht dan was verwacht. De Galaxy Z Fold 3 en Flip 3, die in augustus op de markt kwamen, hadden maar één maand nodig om het totaal aantal verkochte vouwtelefoons van de vorige generaties te overtreffen, aldus Samsung, dat geen exacte verkoopaantallen noemt.

In totaal verscheepte Samsung dit jaar vier keer meer opvouwbare smartphones dan in 2020, terwijl analisten van CounterPoint rekening hadden gehouden met een verdrievoudiging. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wijst erop dat zijn foldables zorgden voor meer nieuwe klanten (overstappers vanaf een ander merk) dan andere high-end smartphones, zoals de Galaxy S21. Volgens Samsung wisselden consumenten 150 procent vaker van merk voor de kleine vouwbare Flip 3 dan voor de Note 20.

Flink in prijs gedaald

De Flip 3 is het goedkoopste model, dat verticaal is te vouwen tot een compact formaat, en heeft een klein scherm aan de voorkant. De grotere Fold 3, die openvouwt als een boekje, kreeg als verbeteringen onder andere S Pen-ondersteuning en betere multitasking-opties.

De prijzen van de derde generatie Samsung-vouwtelefoons zijn sinds de introductie in de zomer flink gedaald. In Nederland is de Flip 3 te vinden voor minder dan 900 euro, de Fold 3 is er vanaf 1400 euro.

Kijk ook: Oppo's nieuwe vouwtelefoon

Concurrentie komt op gang

Samsung verwacht in 2023 een vertienvoudiging van het aantal opvouwbare toestellen. Andere telefoonmerken zetten ook steeds meer in op smartphones met opvouwbare schermen. Zo kwam het Chinese merk Oppo onlangs met de Find N en onthulde Huawei zijn opvouwbare P50 Pocket. Ook werkt Motorola aan een opvolger van de Razr.

Volgens geruchten werkt ook Apple aan een opvouwbare iPhone, maar die wordt nog niet voor 2023 verwacht.

Review: Samsung Galaxy Z Fold 3