© Guerrilla/Firesprite

VR-bril PlayStation 5 krijgt game van Nederlandse studio

De eerste glimps van de VR-game in de Horizon-wereld.

CES 2022

VR-bril PlayStation 5 krijgt game van Nederlandse studio

05-01-2022 10:52 Laatste update: 10:52

De Amsterdamse gamestudio Guerrilla heeft de eerste VR-game in de Horizon-serie aangekondigd. Dat gebeurde bij de bekendmaking van meer details rond de PlayStation VR2, die onder meer 4K-schermen krijgt.

Nieuwe details rond de tweede virtual-reality-bril van PlayStation komen druppelsgewijs naar buiten. Bijna een jaar geleden kondigde Sony de bril aan, later werden ook al de controllers getoond. Op de gadgetbeurs CES werd vandaag meer duidelijk, zoals de naam en de resolutie van de bril.

Het apparaat gaat simpelweg PlayStation VR2 heten en de bril krijgt 4K HDR-schermpjes. De bril zelf heeft Sony nog steeds niet laten zien.

De PS VR2 krijgt per oog een oled-schermpje met een resolutie van 2000 x 2040 pixels. Beelden kunnen met een snelheid van 90 tot 120Hz worden getoond, waardoor ze vloeiend moeten ogen. De HDR-beelden worden getoond in een blikveld van 110 graden.

Bril weet waar spelers naar kijken

Oogtracking is ook aanwezig in de PS VR2, zodat de bril weet waar de speler naar kijkt. Games kunnen daar op inspelen en zo een meer realistische ervaring bieden. Daarnaast ondersteunt de VR-bril de techniek foveated rendering, waardoor dingen waar de speler naar kijkt scherp worden getoond en alles daar omheen waziger. Dat heeft twee voordelen: het oogt realistischer want het menselijk oog is ook waziger in de hoeken en de PlayStation 5 wordt dan minder zwaar belast.

De nieuwe bril krijgt volgens Sony ook haptische feedback, zodat spelers bijvoorbeeld de hogere hartslag van het personage in de game voelen. Op de buitenkant van de bril zitten vier camera's, die bijhouden waar de controllers en dus de handen van de speler zijn.

Die eerder onthulde controllers krijgen de naam PlayStation VR2 Sense Controllers. De PS VR2 zal niet draadloos verbonden zijn met de PS5, maar met een enkele usb-c-kabel.

Wanneer de nieuwe VR-bril op de markt komt, is nog niet bekend. De goed ingevoerde analist Daniel Ahmad verwacht dat de bril eind dit jaar beschikbaar komt, zolang chiptekorten geen roet in het eten gooien.

Horizon-game speciaal voor VR

Naast de nieuwe details onthulde PlayStation ook de eerste nieuwe game voor de PS VR2. Horizon Call of the Mountain wordt de derde game die zich in de Horizon-wereld afspeelt, na Horizon Zero Dawn uit 2017 en Horizon Forbidden West die in februari verschijnt.

Horizon Call of the Mountain is volledig voor de PlayStation VR2 ontwikkeld, en gebruikt de nieuwe technieken die in de bril zitten.

Veel details over het spel zijn nog niet bekend, maar in een korte video is te zien dat de game vanuit het first person-perspectief zal zijn, zoals de meeste VR-games. In de video zit de speler in een bootje terwijl een enorme robot-dinosaurus daar overheen stapt.

De Amsterdamse studio Guerrilla en de Britse studio Firesprite uit Liverpool werken samen aan de nieuwe game. Het is nog niet bekend wanneer de titel uitkomt.

Spierpijn na het gamen? Massage-gadget getest: