© Google

google Android windows chromebook fast pair apple iPhone airdrop airplay
Apple-achtige functies

Google brengt Android en Windows dichter bij elkaar

6 januari om 11:24
Laatste update: 6 januari om 11:24

Android krijgt dit jaar een betere integratie met accessoires, apparaten in huis, Chromebooks en Windows-computers. Google rolt daarmee veel functies uit die lijken op Apple-functies als AirPlay en AirDrop.

Google heeft tijdens de gadgetbeurs CES 2022 dertien nieuwe functies voor Android aangekondigd. Het initiatief 'Better Together' moet Android-apparaten beter integreren met de rest van de apparaten en gadgets van gebruikers.

Draadloze verbinding met laptops

Met laptops bijvoorbeeld: Google werkt samen met Acer, HP en Intel om de functie Fast Pair naar Windows-computers te brengen. Android-telefoons kunnen dan snel en makkelijk worden verbonden met die computer. Dan kunnen bestanden, links, foto's en meer makkelijk draadloos worden gedeeld tussen de apparaten, zoals Apple-gebruikers al kunnen met de functie AirDrop.

Op termijn krijgen Chromebooks zelfs de mogelijkheid om alle berichten te ontvangen die binnenkomen op een Android-toestel, of dat nou berichten in WhatsApp zijn, Instagram of Telegram. Chromebooks krijgen ook een nieuwe installatiefunctie: als de eigenaar al een Android-telefoon heeft, kunnen alle instellingen en apps makkelijk worden overgezet.

Koptelefoon automatisch wisselen en ruimtelijk geluid

Fast Pair werkt al tussen Android-telefoons en draadloze oordoppen en koptelefoons van allerlei merken. Gebruikers kunnen die oordoppen dan makkelijk koppelen met hun telefoon, zonder allemaal menu's in te gaan. Daar komt straks automatisch wisselen bij: de koptelefoon wisselt dan bijvoorbeeld automatisch van de Android TV of Google TV naar een rinkelende Android-telefoon. Na het gesprek schakelen de oordoppen automatisch terug naar de tv, belooft Google.

Sommige koptelefoons en oordoppen krijgen ook ondersteuning voor ruimtelijk geluid, belooft Google. Apple kwam vorig jaar al met die Spatial Audio-functie voor zijn apparaten en AirPods. Muziek en geluid van series en films klinkt dan ruimtelijker, alsof gebruikers er middenin zitten. Het is nog niet bekend welke koptelefoons en oordopen de functie op Android-krijgen.

Telefoon of laptop met horloge openen

Het Google-besturingssysteem voor slimme horloges, Wear OS 3, kan binnenkort Android-telefoons ontgrendelen. Wie zo'n horloge draagt en ontgrendeld heeft, kan de gekoppelde telefoon zonder extra code openen. Die functie komt op termijn ook beschikbaar voor het ontgrendelen van Chromebooks.

Als de functie wordt gebruikt, geeft het horloge altijd melding dat een gekoppeld apparaat is ontgrendeld. Vanaf het horloge kan het apparaat weer op slot worden gezet, mocht het per ongeluk zijn gegaan. Ook deze functie is al langer beschikbaar voor Apple-gebruikers, die hun iPhone en Mac-computer met hun Apple Watch kunnen openen.

Smart home

Fast Pair gaat ook werken voor smart home-gadgets, zoals slimme lampen. Google gaat de functie integreren met de nieuwe Matter-standaard, die ervoor moet zorgen dat nieuwe smart home-gadgets samenwerken met alle platforms. Als Android-gebruikers straks een slimme lamp bij hun telefoon houden, wordt die direct herkend en makkelijk gekoppeld met het netwerk.

Koppeling met auto's

Android gaat als laatste ook beter samenwerken met auto's. Bepaalde modellen van BMW kunnen straks worden ontgrendeld met een recente Android-telefoon met de technologie ultra-wideband. Gebruikers kunnen dan zelfs hun digitale autosleutel aan een vriend uitlenen via internet.

Google Assistant kan op zijn beurt elektrische auto's alvast opwarmen of afkoelen en openen en sluiten. Die functie komt eerst naar auto's van Volvo, later naar andere merken.

De nieuwe functies verschijnen de komende tijd, in de vorm van kleinere of grotere updates. Sommige functies zijn er over een paar weken al, andere over een paar maanden en weer andere functies zijn er pas later dit jaar.

Getest: Google Pixel 6