Duitse IT-waakhond: 'Geen bewijs voor censuurfunctie Xiaomi-telefoons'
Litouwen beschuldigt Xiaomi

Duitse IT-waakhond: 'Geen bewijs voor censuurfunctie Xiaomi-telefoons'

13-01-2022 13:59 Laatste update: 13:59

De Duitse federale toezichthouder voor cyberveiligheid, de BSI, heeft geen bewijs kunnen vinden dat de telefoons van het Chinese Xiaomi een censuurfunctie bevatten.

EU-lidstaat Litouwen waarschuwde consumenten afgelopen september voor de 'censuursoftware' op de smartphones van Xiaomi, na Samsung en Apple de grootste telefoonfabrikant wereldwijd. De beschuldiging werd de afgelopen maanden onderzocht door de Duitse toezichthouder voor cyberveiligheid, de BSI. Die kon geen bewijs voor censuursoftware vinden, meldt Reuters.

"De BSI was niet in staat om enige afwijkingen te vinden die vragen om nader onderzoek of vervolgstappen", zegt een woordvoerder van de Duitse cyberwaakhond.

Nederland ging Litouwen niet achterna

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zag afgelopen november geen aanleiding een negatief koopadvies af te geven voor Xiaomi-telefoons. "Op dit moment heb ik geen aanwijzingen dat deze software in Nederland is geactiveerd. Mocht op enig moment blijken dat dit toch het geval is, dan is het aan de betreffende toezichthouders om zo nodig te handhaven", zei toenmalig minister Blok van Economische Zaken.

Volgens de regering van Litouwen zouden telefoons van Xiaomi ingebouwde software hebben die zoekt naar termen als 'Tibet moet worden bevrijd', 'lang leve de onafhankelijkheid van Taiwan' en 'democratische beweging'. De software zou volgens Litouwen in Europa niet actief zijn, maar wel op afstand door China aangezet kunnen worden.

Review Xiaomi 11T Pro: de snelst opladende smartphone